Giro 2019: Dit zijn de 9 Nederlandse deelnemers

Giro 2019: Dit zijn de 9 Nederlandse deelnemers

Zaterdag beginnen er 176 renners aan de Giro d’Italia 2019. In totaal doen er negen Nederlanders mee, maar wie zijn het? Hieronder stellen we ze in het kort voor.

Tom Dumoulin (Sunweb)
Tom Dumoulin 2019
De eerste Nederlander heeft eigenlijk geen introductie nodig. Tom Dumoulin doet voor de vierde keer mee en is Neerlands hoop in bange dagen. In 2017 zette hij hoogstpersoonlijk heel het land op zijn kop door als eerste landgenoot de Ronde van Italië te winnen. Dit jaar behoort hij opnieuw tot de topfavorieten, al is de concurrentie hevig. Zijn route naar de Giro liep via de UAE Tour (6de), Tirreno-Adriatico (4de), Milaan-San Remo (11de), Luik-Bastenaken-Luik (50ste) en een hoogtestage op de Sierra Nevada. Eindigt hij voor het derde jaar op rij op het podium?

Deelnames: 3
Belangrijkste resultaten: Winnaar in 2017, 4 keer ritwinst

Sam Oomen (Sunweb)
Sam Oomen, Tom Dumoulin 2019
Eigenlijk zou hij dit jaar de Tour de France rijden, maar Sam Oomen werd door een blessure van Wilco Kelderman op het laatste moment opgeroepen voor de Giro d’Italia. Als meesterknecht van Dumoulin wordt van Oomen verwacht dat hij in de bergetappes tot het laatste moment bij zijn kopman kan blijven. Dat moet lukken, want vorig jaar vervulde hij die rol glansrijk. Het resulteerde zelfs in een negende plaats in het algemeen klassement. De 23-jarige renner komt ook in aanmerking voor het jongerenklassement, maar moet daarin wel afrekenen met Miguel Angel Lopez.

Deelnames: 1
Belangrijkste resultaten: 9e in 2018

Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
Bauke Mollema 2019
De derde Nederlander die we in de bergetappes veelvuldig in beeld gaan zien (hopen we) is Bauke Mollema. De Groninger moet straks tijdens de Tour de France knechten voor Richie Porte, maar is in de Giro d’Italia de kopman van Trek-Segafredo. De Groninger mikt op een goed klassement en is niet geïnteresseerd in dagwinst. Voor Mollema wordt het pas zijn derde deelname. In het verleden mikte hij namelijk altijd op een goed klassement in de Tour, maar de Italiaanse wegen liggen hem wel. Vorig jaar won hij twee koersen en tweemaal was dat op Italiaanse bodem..

Deelnames: 2
Belangrijkste resultaten: 12e in 2010 en 7e in 2017

Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma)
Antwan Tolhoek 2019
De 25-jarige Antwan Tolhoek maakt zijn debuut in de Giro. De renner van Jumbo-Visma reed al de Tour en Vuelta, maar stond nog nooit aan de start van de Italiaanse grote ronde. Dit jaar heeft hij een belangrijke opdracht, want Tolhoek moet kopman Primoz Roglic bijstaan in de bergetappes. Bij afwezigheid van de geblesseerde Robert Gesink komt er iets meer druk op de schouders van de Zeeuw te liggen. Samen met de Belg Laurens De Plus en Amerikaan Sep Kuss wordt er veel van hem verwacht..

Deelnames: 0
Belangrijkste resultaten: –

Jos van Emden (Jumbo-Visma)
Giro d'Italia 2017, Tom Dumoulin en Jos van Emden
Op de dag dat Tom Dumoulin de Giro won, schreef ook Jos van Emden geschiedenis. Hij won de afsluitende tijdrit en boekte zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. De zege sneeuwde natuurlijk ietwat onder, maar dat maakte hem niet uit. Dit jaar krijgt de tijdrijder drie kansen op ritwinst, al is het parcours niet helemaal op maat van de Schiedammer geschreven. Voor Van Emden moet het plat zijn, en dat is het in de 102de Giro niet. Op het vlakke speelt hij een belangrijke rol voor Roglic.

Deelnames: 7
Belangrijkste resultaten: Winst in de tijdrit van 2017

Tom Leezer (Jumbo-Visma)
Tom Leezer 2019
Tom Leezer is een vaste waarde binnen de ploeg van Jumbo-Visma. De beloftekampioen van 2007 heeft slechts één profzege achter zijn naam staan, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteiten van de 33-jarige renner. Als wegkapitein leest hij de koers als geen ander. Ook in de Giro speelt de hardrijder een belangrijke rol. We zullen hem vaak op kop van het peloton zien rijden, maar het is geen aanrader voor je Giropoule..

Deelnames: 1
Belangrijkste resultaten: –

Koen Bouwman (Jumbo-Visma)
Koen Bouwman 2019
De 25-jarige Koen Bouwman uit Ulft doet voor de vierde keer mee aan een grote ronde. In 2018 maakte hij zijn debuut in de Giro en werd hij verdienstelijk 50ste. Net als Tolhoek moet Bouwman bergop zijn kopman bijstaan. Dat kan hij, want in 2017 won hij een bergrit in de Dauphiné.

Deelnames: 1
Belangrijkste resultaten: –

Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ)
Ramon Sinkeldam 2019
Voor Ramon Sinkeldam begint zaterdag zijn allereerste Giro. De ex-Nederlands kampioen doet namens het Franse team Groupama-FDJ mee aan de ronde en heeft maar één doel: Arnaud Démare goed afzetten. Als sprintaantrekker hoopt hij samen met Jacopo Guarnieri zijn kopman aan zijn allereerste ritoverwinning in de Giro te helpen.

Deelnames: 0
Belangrijkste resultaten: –

Laurens ten Dam (CCC)
Laurens ten Dam 2019
Bij CCC ontbreekt het aan een echte kopman. Dat is in het voordeel van Laurens ten Dam, want waar hij de voorbije jaren altijd in dienst moest rijden van Tom Dumoulin, mag hij nu voor eigen kansen gaan. De 38-jarige Ten Dam doet voor de vierde keer mee aan de Giro. Met een 28ste, 34ste en 35ste plek in het eindklassement presteert hij constant in de Italiaanse ronde. Weet hij dit jaar te verrassen en zijn allereerste ritzege in een grote ronde te boeken? Het is hem gegund!

Deelnames: 3
Belangrijkste resultaten: 28ste in 2009


Met ons liveticker hoef je helemaal niets te missen van de Giro. Hier vind je ook alle ploegen, deelnemers en etappes.

Share this post