Giro 2019: Démare wint door val ontsierde sprint in Modena

Giro 2019: Démare wint door val ontsierde sprint in Modena

Arnaud Démare heeft de tiende rit in de Giro d’Italia gewonnen. De Fransman was in een door een valpartij ontsierde massasprint sneller dan Elia Viviani en Caleb Ewan. Voor de Fransman is het zijn eerste ritoverwinning in de Giro d’Italia.

Voorspelbare etappe

Twee onbekende renners gingen al snel in de aanval. Luca Covili (Bardiani-CSF) en Sho Hatsuyama (Nippo-Vini Fantini) kregen een vrijgeleide van het peloton en reden de hele dag enkele minuten voor het peloton uit. Veel gebeurde er niet, want iedereen wist wel dat het in de slechts 145 kilometer lange etappe voor de vijfde keer op een massasprint uit zou gaan draaien. Met nog dertig kilometer te gaan was hun avontuur voorbij.

Giro d'Italia 2019
De vluchters van de dag.

Francisco Ventoso probeerde nog een sprint te ontlopen, maar zijn poging strandde in schoonheid. Onder de vod van de laatste kilometer werd er voorin het peloton hard gevallen door onder andere Jakub Mareczko. De Italiaan van CCC nam topfavoriet Pascal Ackermann mee in zijn val en schakelde hem in één klap uit.

De mannen van Groupama-FDJ (met o.a. Ramon Sinkeldam) waren niet bij de val betrokken en zetten Démare perfect af. De Fransman ging aan de rechterkant van de weg de sprint aan, terwijl Ewan de andere kant van de weg koos. Viviani probeerde zich door het midden te wurmen, maar kwam net als Ewan snelheid tekort om de sterke Démare te passeren.

Démare slaat een dubbelslag, want hij pakt naast de dagwinst ook de (gedeelde) leiding in het puntenklassement. Primoz Roglic en de andere klassementsmannen kwamen ongeschonden uit de etappe.

Uitslag 10e etappe Giro d’Italia:

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 3:36:07 uur
2. Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) ,,
3. Rüdiger Selig (BORA-hansgrohe) ,,
4. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) ,,
5. Giacomo Nizzolo (Dimension Data) ,,
6. Davide Cimolai (Israel Cycling Academy) ,,
7. Manuel Belletti (Androni-Giocatolli) ,,
8. Giovanni Lonardi (Nippo-Vini Fantini) ,,
9. Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) ,,
10. Jacopo Guarnieri (Groupama-FDJ) ,,

Uitslag en klassement

Arnaud Démare 2019
Winst voor Démare!

Share this post