Giro 2019: Cima verrast de sprinters en wint na lange vlucht

Giro 2019: Cima verrast de sprinters en wint na lange vlucht

Damiano Cima heeft heel verrassend de achttiende Giro-etappe op zijn naam geschreven. De renner van Nippo Vini Fantini maakte samen met Mirco Maestri en Nico Denz deel uit van een kopgroep. Als enige wist hij het sprintende peloton in Santa Maria voor te blijven.

Laatste sprintkans

Eindelijk konden de niet-klimmers weer adem halen. Na enkele loodzware etappes stond er vandaag een weliswaar lange, maar niet al te zware rit op het menu. Na twee razendsnelle beginuren (met een gemiddelde van 47,4 km/h) wisten Cima, Maestri en Denz zich los te rukken van het peloton. Ze reden een maximale voorsprong van zes minuten bijeen, maar meer kregen ze niet cadeau.

Damiano Cima 2019
De drie aanvallers.

Na de enige bergsprint en eerste tussensprint was de maximale voorsprong gehalveerd en leek het een kwestie van tijd te zijn voordat de drie opgeraapt zouden worden. Het peloton gaf ze echter weer wat ruimte, waardoor de voorsprong opliep tot meer dan vier minuten. De sprintersploegen moesten alles op alles zetten om Maestri, Cima en Denz weer terug te pakken.

Alles is voor Cima

Het draaide tussen de drie op een sprint uit. Denz, die eerder aanviel, ging als eerste aan. Cima nam over en trok stevig door, terwijl Maestri en Denz door de sprintende meute werden voorbijgesneld. Cima wist als enige uit de greep van Ackermann te blijven en won op grootse wijze de achttiende etappe. Ackermann eindigde als tweede, maar doordat Démare slechts achtste werd is hij wel de nieuwe drager van de paarse puntentrui.

Uitslag 18e etappe Giro d’Italia:
1. Damiano Cima (Nippo Vini Fantini) 4:56:04 uur
2. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) ,,
3. Simone Consonni (UAE Emirates) ,,
4. Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick-Step) ,,
5. Ryan Gibbons (Dimension Data) ,,
6. Manuel Belletti (Androni-Giocatolli) ,,
7. Davide Cimolai (Israel Cycling Academy) ,,
8. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) ,,
9. Sean Bennett (EF Education First) ,,
10. Mirco Maestri (Bardiani-CSF) ,,

Uitslag en klassement

Share this post