Giro 2019: Ciccone wint koninginnenrit, Roglic loopt opnieuw schade op

Giro 2019: Ciccone wint koninginnenrit, Roglic loopt opnieuw schade op

De koninginnenrit in de Giro d’Italia is gewonnen door Giulio Ciccone. De bergkoning was na een heerlijke etappe over onder andere de Mortirolo in een sprint-á-deux sneller dan Jan Hirt. Vincenzo Nibali deelde opnieuw een flinke klap uit en pakte meer dan een minuut tijdwinst op Primoz Roglic.

Mortirolo

Zonder de Gavia, maar met de Mortirolo ging de ietwat gehavende koninginnenrit van start. Op de loodzware klim werd Koen Bouwman als een van de eerste vroege aanvallers eraf gereden en ging bergkoning Giulio Ciccone ervandoor. Ook Damiano Caruso en Jan Hirt maakten een sterke indruk. Ze kwamen met zijn drieën boven, maar vervolgens liet Caruso zich terugzakken om werk te doen voor de inmiddels aangevallen Vincenzo Nibali.

Nibali schudde flink aan de boom, en opnieuw was Primoz Roglic het grote slachtoffer. In de afdaling gaven de aanvallers (Nibali, Lopez, Carapaz en Landa) ietwat van hun voorsprong op Roglic (en Mollema, Yates) prijs. Ondertussen was het hommeles tussen de twee aanvallers. De halfbevroren Ciccone deed al het kopwerk, Hirt nam niet meer over. Het draaide op een sprint uit en daarin was Ciccone toch de sterkste.

Voor Ciccone is het zijn tweede ritoverwinning in de Giro. Daarnaast is hij zo goed als zeker van de bergtrui, want de Italiaanse ploegmaat van Bauke Mollema kwam als eerste boven op de Mortirolo en heeft een straat voorsprong op de rest.

Schade voor Roglic

Op 1:41 minuut van de ritwinnaar kwam de groep met Nibali en Carapaz over de streep. Roglic en Mollema finishten op meer dan een minuut, waardoor Roglic tegen een nog grotere achterstand aan kijkt. Mollema schuift door een mindere dag van Rafal Majka op naar de vijfde plek.

Roglic is zijn tweede plek kwijt en zakt naar de derde positie in het klassement op 2:09 minuten van Carapaz. Nibali raar tweede op 1:47 minuut.

“De beste renners reden voorop, wij waren gewoon niet goed genoeg. Vandaag heeft laten zien dat hij niet bij de beste renner hoort. Hij moet nu ergens tijd gaan goed maken op de rest. We hebben nog een tijdrit, maar hij moet aan de bak. We geven nog niet op. De strijd is nu echt begonnen”, zei ploegleider Addy Engels na afloop.

Uitslag en klassement

Giulio Ciccone 2019

Share this post