Giro 2019: Cataldo wint Italiaans onderonsje, Roglic loopt averij op

Giro 2019: Cataldo wint Italiaans onderonsje, Roglic loopt averij op

Dario Cataldo heeft de vijftiende Giro-etappe gewonnen. Op de dag voor de rustdag sloeg hij in een lange etappe van maar liefst 235 kilometer toe door zijn vluchtmakker Mattia Cattaneo in een sprint te verslaan. Primoz Roglic verloor opnieuw tijd en zag Richard Carapaz en Vincenzo Nibali meer dan een halve minuut uitlopen.

Kleine Ronde van Lombardije

De mini-versie van de Ronde van Lombardije werd kleur gegeven door twee Italianen. Dario Cataldo (Astana) en Mattia Cattaneo (Androni-Giocatolli) pakten meer dan vijftien minuten voorsprong op het peloton en leken op weg te zijn naar de overwinning, maar halverwege de lange etappe schoot het peloton toch nog in gang. Mede door een aanval van Simon Yates werd de voorsprong alsmaar kleiner en kleiner, maar na de passages van de Madonna del Ghisallo en Colma di Sormano werd er niet doorgetrokken in het peloton. De voorsprong van de Italianen groeide weer.

Mattia Cattaneo 2019
De vroege vluchters.

Op de laatste klim van de dag naar Civiglio brak de koers helemaal open. Opnieuw was het Yates die versnelde, maar ditmaal kreeg hij gezelschap van niemand minder dan Nibali en Richard Carapaz. Primoz Roglic moest verrassend genoeg het antwoord schuldig blijven. De ene na de andere klassementsrenner sprong bij hem weg.

Aanval Nibali

Op een minuut achterstand van de koplopers kwamen Nibali, Carapaz en de opgepikte Hugh Carthy boven en wachtte hen een afdaling van acht kilometer. Nibali wilde maar wat graag als eerste aan die afdaling beginnen. Meerdere malen maakte hij in deze afdaling het verschil in de Ronde van Lombardije. Roglic stond onder druk en begon fouten te maken. Op zijn reservefiets (hij moest eerder al door materiaalpech wisselen) kwam hij zelfs ten val. De schade viel mee; hij kon zijn weg vervolgen.

De twee leiders begonnen naar elkaar te kijken. Cattaneo kwam niet meer op kop, tot frustratie van Cataldo. Nibali reed als een malle naar beneden, maar de achtervolgers Carapaz, Carthy en de teruggekeerde Yates sloten in de slotkilometer weer aan. Het draaide voor de winst op een sprint met twee uit. Cattaneo werd perfect op gang geloodst door Cataldo, maar had niet de kracht om hem te passeren en zag Cataldo het zegegebaar maken. Elf seconden later passeerde Yates als eerste klassementsrenner de meet in Como voor Carthy, Carapaz en Nibali (allen dezelfde tijd). Mollema en Roglic gaven veertig tellen toe.

Uitslag 15e etappe Giro d’Italia

1. Dario Cataldo (Astana) 5:48:15 uur
2. Mattia Cattaneo (Androni-Giocatolli) ,,
3. Simon Yates (Mitchelton-Scott) + 11 seconden
4. Hugh Carthy (EF Education First) ,,
5. Richard Carapaz (Movistar) ,,
6. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) ,,
7. Miguel Angel Lopez (Astana) + 36 seconde
8. Rafal Majka (BORA-hansgrohe) ,,
9. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) ,,
10. Mikel Landa (Movistar) ,,
12. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) + 51 seconden
13. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) ,,

Uitslag en klassement

Giro d'Italia 2019

Share this post