Giro 2019: Carapaz pakt de rit en het roze in Courmayeur

Giro 2019: Carapaz pakt de rit en het roze in Courmayeur

Richard Carapaz heeft na de vierde etappe ook de veertiende rit in de Giro d’Italia 2019 gewonnen. De Movistar-renner was in een zware etappe met meer dan 4000 hoogtemeters de sterkste. Op de voorlaatste klim reed hij weg uit een elite-groep en op de slotklim bouwde hij zijn voorsprong flink uit. Bauke Mollema verloor een dag na zijn monsterontsnapping veel tijd.

Opgave Oomen

Sam Oomen gaf al vroeg in de etappe op. De Sunweb-renner had heel zijn programma omgegooid om Wilco Kelderman te vervangen in de Giro. Na het wegvallen van Tom Dumoulin was Oomen aangewezen als meesterknecht, maar die rol kon hij niet vervullen.

Met vijf beklimmingen op het menu trokken twaalf renners op avontuur. Ditmaal reed er geen grote groep met gevaarlijke klassementsmannen weg, maar waren het op papier ‘mindere goden’. Op de loodzware Colle San Carlo (10,5 kilometer á 9,8%) werden zij stuk voor stuk ingerekend en viel Vincenzo Nibali als eerste klassementsman aan. Roglic, Landa, Carapaz, Majka en Lopez konden reageren, voor de rest ging het te snel.

Carapaz deelt uit

Net voor de top van de Colle San Carlo demarreerde Carapaz. De Ecuadoraan pakte al gauw een voorsprong van een halve minuut, maar Nibali had zijn zinnen gezet op de afdaling. Wat de Italiaan ook probeerde; in de afzink maakte hij nauwelijks terrein goed. Met een voorgift van meer dan een halve minuut begon Carapaz aan de slotklim van derde categorie.

Simon Yates en Joe Dombrowski konden door getwijfel vooraan terugkeren. Bauke Mollema en Ilnur Zakarin, de smaakmakers van de dertiende etappe, waren al gelost. Doordat de samenwerking ver te zoeken was, konden steeds meer renners terugkeren en reed Carapaz alsmaar verder weg. Ondertussen reed Jan Polanc op grote achterstand zijn laatste kilometers in de roze trui. Roglic leek die trui over te gaan nemen, maar maakte het nog erg spannend.

Giro d'Italia 2019

Zelfs Yates kon profiteren van het gekibbel tussen Nibali en Roglic. De Brit reed weg van de groep, maar kon Carapaz allang niet meer achterhalen. De Movistar-renner kwam na iets meer dan vier uur als eerste over de meet in Courmayeur en bleef de Brit ruim anderhalve minuut voor. De groep met klassementsmannen kwam op 1:54 minuut binnen, waardoor Carapaz als eerste renner uit Ecuador de roze trui in ontvangst mag nemen.

Mollema kwam als twaalfde op vier minuten van Carapaz binnengerold.

Uitslag 14e etappe Giro d’Italia

1. Richard Carapaz (Movistar) 4:02:23 uur
2. Simon Yates (Mitchelton-Scott) + 1:32 minuut
3. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) + 1:54 minuut
4. Rafal Majka (BORA-hansgrohe) ,,
5. Mikel Landa (Movistar) ,,
6. Miguel Angel Lopez (Astana)
7. Pavel Sivakov (Ineos) ,,
8. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) ,,
9. Joe Dombrowski (EF Education First) ,,
10. Damiano Caruso (Bahrain-Merida) ,,
12. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) + 4:04 minuten

Uitslag en klassement

102nd Giro dÕItalia (2.UWT) - stage 14

Share this post