Giro 2019: Benedetti wint eerste bergrit, Polanc pakt het roze

Giro 2019: Benedetti wint eerste bergrit, Polanc pakt het roze

De eerste bergrit in de Giro d’Italia is gewonnen door Césare Benedetti. Na een slopende etappe was de Italiaan van BORA-hansgrohe in een sprint van een uitgedunde groep de sterkste. Jan Polanc is de nieuwe leider; hij neemt de roze trui over van ploegmaat Valerio Conti.

Grote kopgroep

Het begin van de etappe had wat weg van de vorige twee ritten, maar ditmaal zat het venijn ‘m in de staart. Thomas De Gendt sprong al na een kilometer weg en kreeg uiteindelijk meer dan twintig vluchtmakkers mee. Jan Polanc was de best geplaatste renner, waardoor de ploeg van rozetruidrager Valerio Conti geen moeite moest doen om de voorsprong klein te houden. Dat was te zien, want het verschil liep op tot meer dan een kwartier.

Het was wachten op de klim naar Montoso. Gianluca Brambilla kwam bij de koplopers als eerste boven en pakte zo de bergtrui over van Giulio Ciccone, zijn ploegmaat. In de afdaling wisten er meerdere renners aan te sluiten, waardoor de kopgroep uit acht man bestond. In de lastige slotkilometers versnelde Gianluca Brambilla. De Italiaan werd drie jaar geleden nog tweede in Pinerolo en kent de weg. Eros Capecchi sprong mee, en in de slotkilometer kregen ze gezelschap van Eddie Dunbar. Het leek op een sprint met drie uit te draaien, maar toen kwamen plots Césare Benedetti en Damiano Caruso aansluiten.

Brambilla ging de sprint aan. Benedetti sprong uit zijn wiel en pakte met overmacht de overwinning voor Caruso en Dunbar. Polanc finishte op 25 seconden van de ritwinnaar en is de nieuwe leider in het klassement. Hij verdedigt morgen een voorsprong van maar liefst vier minuten op Primoz Roglic, die op de Montoso geïsoleerd kwam te zitten. Mollema verloor uiteindelijk geen tijd en klimt naar de zesde plaats in het klassement.

Share this post