Giro 2019: Ackermann verslaat Gaviria in stromende regen

Giro 2019: Ackermann verslaat Gaviria in stromende regen

Pascal Ackermann heeft de vijfde rit in de Giro d’Italia gewonnen. De Duits kampioen was net als zondag de sterkste in een massasprint. Hij bleef na een korte etappe van slechts 140 kilometer op de gladde Italiaanse wegen Fernando Gaviria nipt voor. De etappe stond vooral in het teken van het afstappen van Tom Dumoulin.

Vroege opgave Dumoulin

Zonder de geschorste Kristijan Koren, maar met de gehavende Dumoulin ging om 14:00 uur in Frascati de vijfde etappe van start. Lang duurde het niet of Dumoulin kneep al in zijn remmen. “Op de rollerbank had ik al veel last en wist ik voor 99% dat het niks zou worden, maar toch geloofde ik in dat ene procentje. Het ging gewoon niet”, zei hij vanuit de teambus.

De Giro ging gewoon verder. Louis Vervaeke mocht bij afwezigheid van zijn Sunweb-kopman voor eigen kansen gaan en trok samen met Barbin, Santaromita, Orsini en Florez in de aanval. De Belg bleef als laatste over, maar werd voor de finale losbrak gegrepen door het peloton. De jury had inmiddels ingegrepen en beslist om bij de eerste passage van de Via Roma (met nog 9 kilometer te gaan) de tijden te noteren. Daarmee was de aanloop naar de massasprint een stuk minder chaotisch.

Regenachtige sprint

Op de gladde wegen werd Viviani perfect afgezet door zijn ploeggenoten, maar kon hij het wiel van zijn land- en ploeggenoot Fabio Sabatini simpelweg niet volgen. Gaviria ging de sprint van ver aan en leek op zijn tweede overwinning af te stormen, maar Ackermann wist hem nog te passeren en mocht net als zondag het juichgebaar maken. Démare werd tweede.

Pascal Ackermann 2019

In het algemeen klassement verandert er niets. Primoz Roglic blijft leider.

Uitslag 5e etappe Giro d’Italia:

1. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) 3:27:05 uur
2. Fernando Gaviria (UAE Emirates)
3. Arnaud Démare (Groupama-FDJ)
4. Caleb Ewan (Lotto-Soudal)
5. Matteo Moschetti (Trek-Segafredo)
6. Ryan Gibbons (Dimension Data)
7. Paolo Simion (Bardiani-CSF)
8. Jenthe Biermans (Katusha-Alpecin)
9. Giovanni Lonardi (Nippo-Vini Fantini)
10. Manuel Belletti (Androni-Giocatolli)

Uitslag en klassement

Share this post