Getest: Assos Mille GT Jacket

Getest: Assos Mille GT Jacket

Assos is een bekend (wieler)kledingmerk, al denkt waarschijnlijk niet iedereen gelijk aan het in 1976 opgerichte bedrijf uit Zwitserland. Vakantiegangers denken aan het Griekse eiland Kefalonia, waarvan het Myrtos-strand ten zuiden van Assos de ideale plek is om te genieten van het heerlijke mediterraan klimaat. Daar heb je weinig aan de Mille GT Jacket Ultraz, al kan het in de wintermaanden behoorlijk regenen.

Over de Mille GT Jacket

De lichte winterjas is gemaakt om in de koudste winterdagen zijn mannetje te staan. Miezert het en kleuren je tenen blauw van de kou? De Mille GT Jacket Ultraz maakt je rit comfortabel, althans: dat zegt Assos. De voorkant van de jas is gemaakt van hydrofiel membraan en het thermische TwinDeck. Hierdoor is de jas nagenoeg waterdicht en blijft het lekker warm.

De achterzijde heeft bij de bovenrug drielaagse bescherming, door Assos ook wel NEOS LIGHT genoemd. NEOS is het textiellaboratorium waar alle kleding van Assos wordt gemaakt. De Mille GT Jacket Ultraz is een drielaagse softshell jas. Het houdt de meeste regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen ‘buiten’, maar is dus in tegenstelling tot een hardshell jas niet helemaal waterdicht. Het is wel lekker warm, mede door de aan de kraag vastzittende nekwarmer.

Assos Mille GT Winter Jacket
Genoeg ruimte op spullen op te bergen.

Specificaties:
– Drielaagse softshell jas
– Winddicht, waterafstotend
– 3 achterzakken en zakje aan de binnenzijde
– Reflectie
– Maten: XS t/m XXL
– Beschikbaar in drie verschillende kleurcombinaties: zwart, rood en blauw
– Adviesprijs: €290, onder andere hier te bestellen.

Lekker strak en comfortabel

Assos Mille GT Winter Jacket

Bij het aandoen van de jas merk je al gelijk dat hij lekker strak zit, vooral bij de polsen. Niet op een vervelende manier, maar op een manier dat je voelt dat het lekker om je lichaam sluit. Ik vind dat altijd wel fijn. De jas is heerlijk warm en je merkt de werking van de meerdere lagen duidelijk op. De achtervakken zijn ruim genoeg, en ook aan de binnenzijde zit er eventueel nog een vakje voor sleutels o.i.d. Genoeg opbergruimte dus.

Het opvallendste van de jas is toch wel de nekwarmer. In eerste instantie had ik niet door dat er een nekwarmer aan de jast vastzat, pas bij het aantrekken merkte ik het extraatje op. Het is een fijne toevoeging van Assos, al heb je er onder extreem koude weersomstandigheden niet bijster veel aan. Meestal geef ik de voorkeur aan een balaclava als de temperatuur rond het vriespunt schommelt. Met de nekwarmer van Assos kun je je nek – logischerwijs – beschermen tegen de frisse wind, maar blijven je oren wel gewoon vrij en vatbaar.

Winddicht

Tijdens fietsritten onder milde weersomstandigheden koos ik elke keer weer voor de winterjas van Assos. Hij zit heel comfortabel, is echt heerlijk warm en ademt goed. Ook tijdens intervaltrainingen merkte ik dat de winterjas het zweet goed afvoert en dat de temperatuur onder je jas nauwelijks oploopt. Terwijl de zweetdruppels over mijn brillenglas dwarrelden, bleef mijn lichaam op temperatuur. De jas snijdt door de wind en doet het predikaat ‘windstopper’ eer aan.

Assos Mille GT Winter Jacket
De jas is lekker warm, winddicht en waterafstotend.

Ik was erg benieuwd in hoeverre de jas waterdicht is. Hoe kun je dat beter testen dan de proef op de som nemen? Terwijl het buiten regende stapte ik de fietsen/" 7136 target="_self">fiets op voor een ritje van zo’n twee uur. Vanaf de eerste meter miezerde het, maar de jas hield knap stand. Pas wanneer het echt begon te hozen had de jas het lastig en merkte ik dat mijn thermoshirt wat natter begon te worden. Tegen een fietsvriend zei ik al wijzend naar mijn linkermouw dat je duidelijk de druppels kon zien zitten op de hydrofiele jas. Grappig genoeg was het bijna exact hetzelfde beeld als op het promofilmpje van Assos. Daar is dus niets aan gelogen.

Aanrader? Ja!

Eenmaal thuis was mijn thermoshirt ietwat nat, maar niet dusdanig dat ik ‘m kon uitwringen. De meeste regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen haalde mijn ondershirt dus niet, al was ik ook niet verre van droog gebleven. De winterjas doet dus wat het belooft: warmte bieden, winddicht zijn en de meeste regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen tegenhouden. Ook bij een afschrikwekkende windsnelheden bleef de winddichte jas fier overeind.

Assos Mille GT Winter Jacket Assos Mille GT Winter Jacket
De Assos Mille GT is ook in het zwart of rood te verkrijgen.

Is het een aanrader? Zeker weten. Voor mijn gevoel is de jas tegen alle weersomstandigheden bestand en stelt het absoluut niet teleur. De prijs is aan de erg hoge kant, maar dat geldt eigenlijk bijna voor alle winterjassen van deze kwaliteit.  In tegenstelling tot andere prijzige winterjassen vind ik het hier helemaal geen probleem dat hij duur is, want je krijgt er echt wat voor terug. Met een beetje goed googelen is de jas her en der wel voor een betere prijs te vinden..

Van alle geteste jassen is deze winterjas voorlopig echt mijn favoriet. Bij een beetje regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen, koude en een temperatuurtje van net boven het vriespunt is de Assos Mille GT winterjas je ideale beschermheer!

Plus- en minpunten:
+ Heerlijk warm
+ Goede stretch, erg comfortabel en licht
+ Nekwarmer als fijne toevoeging
+ Winddicht

– Misschien de adviesprijs

Lees ook

Keuzestress. Nieuwe fietsen met Sram Etap AXS


GORE C7 Windstopper Pro Jacket

Lees ook

Getest: GORE C7 Windstopper Pro Jacket

Share this post