Froome wint op Monte Zoncolan, Dumoulin krijgt een tikje

Froome wint op Monte Zoncolan, Dumoulin krijgt een tikje

De bergrit met aankomst op de Monte Zoncolan is gewonnen door Chris Froome. Na geweldig werk van Wout Poels demarreerde de Brit en rekende hij in een rechtstreeks gevecht af met Simon Yates, die wel tijdwinst pakte op Dumoulin en nu alleen de leiding gaat met 1:24 minuut voorsprong op de Nederlander.

Alles los op de Monte Zoncolan

Iets na het het middaguur klonk het startschot voor de veertiende etappe. Een spervuur aan demarrages volgde, maar uiteindelijk lukte het Francesco Gavazzi, Enrico Barbin, Valerio Conti, Laurent Didier en Matteo Montaguti om vooruit te blijven. Onderweg stonden er vijf beklimmingen op het menu, waarvan het drieluik Passo Duron, Sella Valcalda en natuurlijk de Monte Zoncolan de ultieme finale vormde. Lang bleef de kopgroep vooruit, maar meedoen voor de ritzege zat er nooit in.

Conti bleef als laatste vluchter over en begon alleen aan ‘De Poort naar de Hel’. Hij kreeg gezelschap van Igor Anton, die was gedemarreerd uit het peloton en in 2011 won op de Monte Zoncolan. Lang bleven ze niet vooruit; op 6,5 kilometer van het einde was de favorietengroep weer compleet onder aanvoering van Wout Poels.

Poels in bloedvorm

Stuk voor stuk werden de grote namen gelost uit het peloton. Het stevige tempo van Poels zorgde ervoor dat Rohan Dennis, Fabio Aru, Davide Formolo en Richard Carapaz moesten lossen. Dumoulin reed op eigen tempo naar boven, moest af en toe een gaatje laten, maar hield wel stand. Met nog iets meer dan vier kilometer te gaan versnelde Froome en kreeg hij Domenico Pozzovivo, Miguel Angel Lopez en Simon Yates mee. Na een tweede versnelling kon niemand de viervoudig Tourwinnaar volgen.

Yates waagde een kilometer later de sprong. Voor Dumoulin, die samen met Pinot achter de groep van Yates reed, betekende dat slecht nieuws en zag hij de achterstand met Pinot verder oplopen. De achterstand van Yates op Froome bedroeg meer dan tien seconden en bleef in de laatste kilometers gelijk, tot de laatste kilometer. Het werd een secondespel, maar in de laatste steile meters van de Zoncolan bleef Froome fier overeind en won hij na een veelbesproken Giro eindelijk een etappe.

Yates gaf slechts enkele seconden toe op zijn landgenoot, maar deed wel goede zaken in het algemeen klassement. Domenico Pozzovivo finishte als derde met Miguel Angel Lopez net achter zich, waarna Dumoulin op een halve minuut volgde. Poels finishte als zevende.

Yates steviger in het roze

In het klassement bouwt Yates zijn voorsprong op Dumoulin uit naar 1:24 minuut. Pozzovivo nadert Dumoulin tot op 1:37 minuut, Pinot volgt met elf seconden meer achterstand. Froome klimt naar de vijfde plaats, maar staat nog wel 3:10 minuten achter op Yates.

Uitslag 14e etappe Giro d’Italia 2018

1. Chris Froome (Sky) 5:25:31 uur
2. Simon Yates (Mitchelton-Scott) + 6 seconden
3. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) + 23 seconden
4. Miguel Angel Lopez (Astana) + 25 seconden
5. Tom Dumoulin (Sunweb) + 37 seconden
6. Thibaut Pinot (FDJ) + 42 seconden
7. Wout Poels (Sky) + 1:07 minuut
8. Sebastien Reichenbach (FDJ) + 1:19 minuut
9. Pello Bilbao (Astana) + 1:35 minuut
10. Mike Woods (EF Education First) + 1:43 minuut

Uitslag + klassement

Share this post