Froome door UCI vrijgesproken van dopinggebruik

Froome door UCI vrijgesproken van dopinggebruik

Chris Froome mag toch gewoon meedoen aan de Tour de France. De Brit is door de UCI en het WADA vrijgesproken van dopinggebruik. Froome werd in de Vuelta a España van 2017 positief bevonden op een te hoog salbutamolgehalte, maar de UCI concludeert dat de afwijkende waarden van Froome niet het gevolg waren van vals spel.

Positieve test in de Vuelta

Froome werd een maand na de door hem gewonnen Vuelta op de hoogte gebracht van zijn positieve dopingtest. Hij werd niet geschorst, maar kreeg de tijd om zijn onschuld te bewijzen. Gesteund door een leger aan advocaten en experts leverde Froome op 4 juni bewijsmateriaal en een verklaring in. De UCI heeft daarop besloten hem vrij te spreken.

“De UCI heeft al het bewijsmateriaal grondig bestudeerd. Op basis daarvan hebben we besloten dat de afwijkende waarden niet het gevolg waren van misbruik”, aldus de UCI in een statement. “Wij hebben besloten om deze zaak te beëindigen en Froome niet te schorsen. De UCI begrijpt dat er veel discussie zal ontstaan over deze uitspraak, maar deze beslissing is genomen na advies van alle meewerkende deskundigen. De UCI heeft zo snel als mogelijk gehandeld.”

Froome niet welkom

Zondag kwam via Le Monde het nieuws naar buiten dat Froome niet welkom is in de Tour vanwege de toen nog lopende zaak. ‘Imagoschade’, zo schreef de krant uit de mond van de ASO. Doordat de zaak nu is gesloten, mag Froome zaterdag gewoon starten en gaan voor zijn vijfde eindoverwinning.

Froome reageert uiteraard blij op het nieuws. “Ik ben erg blij en dankbaar dat de zaak nu is opgelost. Het waren negen emotionele maanden. Dank aan iedereen die mij gesteund heeft.”

Share this post