Froome doet het onwaarschijnlijke en pakt roze trui

Froome doet het onwaarschijnlijke en pakt roze trui

Chris Froome heeft op Floyd Landis-achtige wijze een gooi gedaan naar de eindzege in de Giro d’Italia 2018. Met nog liefst tachtig kilometer te gaan versnelde de Brit en pakte hij 3:30 minuten voorsprong op Tom Dumoulin, die door een enorme offday van Simon Yates lange tijd virtueel in het roze reed. Op de slotklim leverde Froome wat in, maar dat was genoeg om de dagzege én het roze te pakken.

Spectaculaire koninginnenrit

De koninginnenrit beloofde vuurwerk en dat kregen we ook. Er werd slag om slinger gedemarreerd en er ontstonden verschillende groepjes. Richting de Finèstre (inmiddels had Fabio Aru opgegeven) sloegen negen renners een gaatje, maar lang bleven ze niet vooruit want Sky had wilde plannen. Binnen no-time moest rozetruidrager Yates lossen en reed Dumoulin virtueel in het roze. Op de deels onverharde Finèstre liep de voorsprong van de voorste groep op Yates op tot enkele minuten, waarna Kenny Elissonde in dienst van Froome zich helemaal leeg reed. Daarna was het de beurt aan Froome om te versnellen. Met nog meer dan 80 kilometer te gaan begon hij aan een hele lange solo.

Froome kwam als eerste boven op de Finèstre en had een minuut gepakt op de groep met Dumoulin, Pinot, Lopez en Carapaz. Domenico Pozzovivo gaf op dat moment meer dan twee minuten toe en was na Yates, die liefst een kwartier later bovenkwam, de grootste verliezer van de dag. Richting de Sestrière kon Pinot’s ploegmaat Sebastien Reichenbach weer aansluiten en hadden de vier achtervolgers een mannetje extra. De Zwitser kon echter niet voorkomen dat Froome op de top van de Sestrière een voorsprong van bijna drie minuten had gepakt en virtueel aan de leiding reed. Richting de slotklim namen de mede-achtervolgers van Dumoulin nauwelijks meer over en namen ze genoegen met de strijd om de derde podiumplaats.

Dumoulin op eigen tempo

Froome begon met een voorsprong van 3:30 minuten aan de negen kilometer lange slotklim. Op de klim naar Bardonecchia reed Dumoulin in eigen tempo naar boven en pakte hij wat tijd terug, maar het verschil bleef lange tijd hangen rond de 3:15 minuten. Pinot, Carapaz en Lopez probeerden allen weg te rijden, maar Dumoulin stoomde op eigen tempo naar boven en wist de schade te beperken.

Na een geweldige solo kwam Froome als eerste boven en was het wachten op Dumoulin. Hij verloor exclusief bonificatieseconden 3:23 minuten op de Brit en blijft in het klassement op de tweede plaats staan op 38 seconden van de viervoudig Tourwinnaar.

Uitslag 19e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Chris Froome (Sky) 5:12:26 uur
2. Richard Carapaz (Movistar) + 3:00 minuten
3. Thibaut Pinot (FDJ) + 3:07 minuten
4. Miguel Angel Lopez (Astana) + 3:12 minuten
5. Tom Dumoulin (Sunweb) + 3:23 minuten
6. Sebastien Reichenbach (FDJ) + 6:13 minuten
7. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) + 8:22 minuten
8. Sam Oomen (Sunweb) + 8:23 minuten
9. Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) ,,
10. Pello Bilbao (Astana) ,,

Uitslag + klassement

Share this post