Friesland klaar voor de BinckBank Tour 2018

Friesland klaar voor de BinckBank Tour 2018

Maandagmiddag gaat de BinckBank Tour 2018 van start. In Heerenveen staan diverse wereldtoppers aan het vertrek voor de zeven dagen durende rittenkoers door Nederland en België. Er wordt gezocht naar een opvolger voor Tom Dumoulin, die de WorldTour-wedstrijd vorig jaar op zijn naam schreef. Voor Friesland is het organiseren van de BinckBank Tour een mooie opmaat naar meer. De provincie hoopt ooit een grote ronde te mogen verwelkomen.

Fryslân boppe

Op Instagram en Twitter deelden renners al foto’s van volgepakte vliegtuigen met fietskoffers en frames. Het was voor veel EK-deelnemers een verhuizing van jewelste om binnen een dag van Glasgow naar Friesland te geraken. Onder anderen Greg Van Avermaet, Magnus Cort Nielsen en Jasper Stuyven waren zondag nog op het EK te bewonderen en staan een ochtend later alweer in Heerenveen. Voor hen wacht maandag gelukkig een ‘rustige’ vlakke etappe naar Bolsward, mits de wind een rol gaat spelen.

Na de openingsetappe wacht opnieuw een flinke reis, want een dag later staat in Venray een 12,7 kilometer lange individuele tijdrit op het menu. Daarna blijft de BinckBank Tour in het zuiden van Nederland en heel België met etappes van Aalter naar Antwerpen, Blankenberge naar Ardooie, Sint-Pieters-Leeuw naar Lanaken, Riemst naar Sittard en een afsluitende heuveletappe van Lacs de l’Eau d’Heure naar Geraardsbergen. De traditionele Ardennenrit ontbreekt dit jaar.

Favorieten en sprinters

Tim Wellens is de topfavoriet, maar door het ontbreken van de heuveletappe moet hij creatief zijn en op een andere manier zijn slag slaan. Zijn grootste concurrenten zijn Greg Van Avermaet en Sören Kragh Andersen, die bij afwezigheid van Tom Dumoulin de kopman van Sunweb is. De 24-jarige Deen reed een indrukwekkende Tour de France en won eerder dit jaar al een rit in de Ronde van Zwitserland. Michael Matthews is na een vroege exit in de Tour ook een gevaarlijke klant.

Binck Bank Tour 2018 - Bahrain-Merida
Op de boot van Bahrain-Merida was het niet druk, de helft van de ploeg reed het EK.

De lijst met sprinters is breed, maar veel echte topsprinters laten de BinckBank Tour schieten. Dylan Groenewegen voert het sprintgilde aan en gaat de strijd aan met Marcel Kittel, Caleb Ewan, Fabio Jakobsen, Matthews, Jens Debusschere, Timothy Dupont en Magnus Cort Nielsen. Wereldkampioen Peter Sagan ontbreekt, net als André Greipel, Arnaud Démare, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Elia Viviani en Fernando Gaviria. Kansen op ritwinst dus voor Groenewegen.

TV

De BinckBank Tour is de hele week op de NOS, Sporza en Eurosport te volgen. Vanaf ongeveer 15:00 uur schakelen zij live in.

Share this post