Ewan verslaat Groenewegen op Champs-Élysées

Ewan verslaat Groenewegen op Champs-Élysées

Dylan Groenewegen heeft naast zijn tweede zege op de Champs-Élysées gegrepen. Caleb Ewan maakte in Parijs zijn status als topsprinter volledig waar en tekende voor zijn derde etappeoverwinning. Hij volgt landgenoot Robbie McEwen als winnaar in de beroemde Franse straat op. Groenewegen werd nipt verslagen.

Champagnerit

Na een late start in Rambouille (en een lange vliegtuigreis) konden de mannen van Ineos proosten op hun successen. Traditioneel gebeurde er weinig, tot er via het Louvre Parijs werd binnengereden. Omar Fraile plaatste net voor de Arc de Triomphe de allereerste aanval en zorgde ervoor dat het tempo hoog kwam te liggen. Samen met Nils Politt, Jan Tratnik en Tom Scully reed Fraile dertig kilometer aan de leiding, maar toen werden zij door de mannen van Deceuninck-Quick-Step, Lotto-Soudal en Jumbo-Visma ingerekend.

Na acht rondjes door Parijs was het tijd om te sprinten. Er stond immers nog wat op het spel, want winnen op de Champs-Élysées telt. Voor Michael Matthews ging die vlieger in ieder geval niet op; zijn achterderailleur vloog er met nog negen kilometer te rijden af.

Koninklijke sprint

Het draaide op een chaotische sprint uit. Groenewegen zat opnieuw ver en moest zich een weg naar voren wurmen. Edvald Boasson Hagen ging van ver aan en zag Maximiliano Richeze langszij komen. Als een duveltje uit een doosje schoot Ewan aan de rechterkant van de weg voorbij en bleef hij Groenewegen – die de linkerkant van de weg koos – voor. Niccolo Bonifazio werd derde.

Ewan reed voor de allereerste keer de Tour de France en haalde voor de eerste maal in zijn carrière het einde van een grote ronde. “Ik reed met tranen in mijn ogen Parijs binnen, zo mooi vond ik het. Dat ik hier win is echt geweldig”, zei hij na afloop.

Bernal eindwinnaar

De gele leiderstrui van Egan Bernal kwam zoals verwacht niet in gevaar. De 22-jarige Ineos-renner is de allereerste Colombiaan in die de Tour de France weet te winnen. Op de Champs-Élysées kreeg hij op het podium gezelschap van zijn ploeggenoot Geraint Thomas en natuurlijk Steven Kruijswijk. Hij zorgt na de podiumplaats van Tom Dumoulin in 2018 voor weer een landgenoot op het eindpodium in Parijs. Voor Kruijswijk is het zijn beste prestatie ooit in een grote ronde. Vorig jaar werd hij nog vijfde in de Tour. “Jammer dat Dylan hier niet wint, maar om eerlijk te zijn was ik de laatste kilometers alleen met mezelf bezig. ‘Niet lek rijden en vallen’, dacht ik. Dat is gelukkig gelukt.”

Sagan wint voor de zevende keer het puntenklassement, Bardet wint de bolletjestrui en Movistar is de beste in het ploegenklassement. Alaphilippe kreeg de Prijs van de Superstrijdlust toegewezen.

Uitslag 21ste etappe Tour de France 2019

1. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) 3:04:08 uur
2. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) ,,
3. Niccolo Bonifazio (Total-Direct-Energie) ,,
4. Maximiliano Richeze (Deceuninck-Quick-Step) ,,
5. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) ,,
6. André Greipel (Arkéa-Samsic) ,,
7. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,
8. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) ,,
9. Nikias Arndt (Sunweb) ,,
10. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) ,,

Uitslag en klassement

Share this post