Dumoulin wilde winnen voor overleden oom en tante

Dumoulin wilde winnen voor overleden oom en tante

Tom Dumoulin reed een onwaarschijnlijk sterke tweede Alpenrit. Samen met ploegmaat Sören Kragh Andersen reed hij in de afdaling richting de slotklim weg en bleef hij de hele tijd het uitgedunde peloton met ongeveer een halve minuut voor. Uiteindelijk finishte hij knap als tweede. Hij deed het voor zijn oom en tante, die dit voorjaar overleden.

Mooi eerbetoon

“Ik had hier heel graag willen winnen”, zei een emotionele Dumoulin na de rit voor de camera’s van Sporza. “Ik heb hier in dit kleine dorpje leren skiën dankzij mijn oom. Hij huurde hier altijd een huisje. Hij is dit voorjaar overleden, twee weken na het overlijden van mijn tante. Mijn vader verloor in twee weken zijn zus en broer. Ik vond het speciaal om in dit dorp te finishen en wilde daarom goed rijden. Op deze manier heb ik ze een beetje kunnen eren.”

Dumoulin ging puur op intuïtie in de aanval en maakte bij het oprijden van La Rosière de aansluiting bij Alejandro Valverde. De Spanjaard nam niet over, moest niet veel later lossen en verloor veel tijd. Dumoulin reed op karakter en in eigen tempo naar boven en haalde de ene na de andere vroege vluchter in. Geraint Thomas sprong vanuit het peloton naar Dumoulin toe, waarna hij in de laatste 500 meter demarreerde en de overwinning plus het geel pakte. Dumoulin, die in de slotmeters gezelschap kreeg van Froome, legde in een sprintje beslag op de tweede plaats.

Naar de kloten

“Dat sprintje moest echt uit mijn tenen komen.” Op de vraag of hij degene is die de Tour nu eindelijk heeft opengebroken: “Het werd tijd dat dat gebeurde. Nu ben ik echt naar de kloten.”

Dumoulin klimt dankzij zijn ijzersterke optreden naar de derde plaats in het klassement. Hij heeft 1:44 minuut achterstand op Thomas en negentien seconden op Froome.

Klassement

Share this post