Dumoulin pakt bijna halve minuut terug op Yates

Dumoulin pakt bijna halve minuut terug op Yates

De achttiende etappe in de Giro d’Italia 2018 is gewonnen door Maximilian Schachmann. De Duitser van Quick-Step maakte deel uit van een kopgroep van twaalf en wist in een oplopende sprint Ruben Plaza en Mattia Cattaneo te verslaan. Tom Dumoulin pakte in de laatste twee kilometer van de klim bijna een halve minuut terug op Simon Yates en staat nu nog maar 28 seconden achter op de Brit.

Nederlanders in de aanval

Tien renners gingen vroeg in de etappe op avontuur. Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) en Boy van Poppel (Trek-Segafredo) zorgden voor de Nederlandse inbreng. Verder zaten ook Mattia Cattaneo (Androni), Christoph Pfingsten (BORA-hansgrohe), Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), Marco Marcato (UAE Emirates), Davide Ballerini (Androni), Vyacheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin), Alex Turrin (Willier) en Giuseppe Fonzi (Willier) mee. Het Quick-Step-duo Michael Morkov en Maximilian Schachmann maakte even later de oversteek waardoor het totaal aantal vluchters op twaalf kwam te staan.

Met Schachmann op 38 minuten achterstand als best geplaatste renner in het klassement kregen de aanvallers alle ruimte. De voorsprong in aanloop naar de Prato Nevoso liep zelfs op tot meer dan een kwartier. Van Poppel ging voor de voet van de enige hindernis van de dag in de aanval, maar werd al snel teruggepakt. Uiteindelijk bleven halverwege de 13 kilometer lange klim Schachmann, Pfingsten en Cattaneo vooraan over. Na een versnelling van Pfingsten, die zichzelf volledig opblies, bleven Schachmann en Cattaneo samen voorop.

Aanval Dumoulin

Cattaneo wist dat hij niet met Schachmann naar de streep moest rijden en versnelde meerdere keren. Schachmann pareerde elke aanval en zag zelfs Plaza weer aansluiten. Met zijn drieën reden ze de slotkilometer in schroefde Schachmann het tempo op. Cattaneo kon zijn wiel niet houden en Plaza kwam ook tekort. Zodoende boekte de Duitser zijn grootste overwinning in zijn nog prille carrière. Plaza werd tweede voor Cattaneo.

In het peloton gebeurde er nauwelijks iets, tot Richard Carapaz in de slotkilometers van de klim versnelde. Zijn concurrent voor de witte jongerentrui Miguel Angel Lopez reageerde en ging ‘d’r op en d’r over’. Op 1900 meter van de finish versnelde Tom Dumoulin en sprongen Simon Yates en Domenico Pozzovivo mee. Na een tweede aanval van Chris Froome moest Yates lossen en zat Dumoulin samen met Pozzovivo mee. Poels, die even daarvoor was weggereden, wachtte zijn kopman op en samen reden ze weg van de roze truidrager.

Poels maakte in de laatste kilometer een foutje door rechtdoor te rijden waar men rechtsaf moest slaan, maar dat had geen invloed op Froome, Pozzovivo en Dumoulin die stevig doorreden. Yates kraakte en gaf aan de finishstreep uiteindelijk 28 seconden toe op Dumoulin, die in het klassement nog maar 28 seconden achterstaat op de Brit en nog alle kans maakt op de eindzege. Pozzovivo blijft derde op 2:43 minuten, Froome staat vierde op 3:22 minuten.

Uitslag 18e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Maximilian Schachmann (Quick-Step) 4:55:42 uur
2. Rubén Plaza (Israel Cycling Academy) + 10 seconden
3. Mattia Cattaneo (Androni) + 16 seconden
4. Christoph Pfingsten (BORA-hansgrohe) + 1:10 minuut
5. Marco Marcato (UAE Emirates) + 1:26 minuut
6. Michael Mørkøv (Quick-Step) + 1:36 minuut
7. Viacheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin) + 1:52 minuut
8. Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) + 3:22 minuten
9. Alex Turrin (Wilier) + 3:29 minuten
10. Davide Ballerini (Androni) + 5:09 minuten

13. Tom Dumoulin (Sunweb) + 11:03 minuten
20. Simon Yates (Mitchelton-Scott) + 11:31 minuten

Uitslag + klassement

Share this post