Dumoulin met tevreden gevoel tweede rustdag in

Dumoulin met tevreden gevoel tweede rustdag in

Tom Dumoulin kan vooralsnog tevreden terugkijken op de eerste negen Giro-etappes. De Sunweb-renner staat in het klassement derde op 38 seconden van rozetruidrager Simon Yates en is tevreden over zijn vormpeil, al weet hij wel dat bergop andere renners beter zijn. “Yates steekt er op dit moment wel bovenuit.”

Yates maakt indruk

Zaterdag finishte Dumoulin op Montevergine di Mercogliano in een grote groep en verloor hij geen tijd op zijn concurrenten, terwijl hij zondag wel in de problemen kwam. In de ellendig lange slotklim zag hij Fabio Aru en Chris Froome al in een eerder stadium afhaken, maar moest hij in de slotkilometer zelf ook een groepje van vijf laten gaan. “Het was een zware dag, vooral door de afstand en de lastige slotklim. Ik wist dat ik op deze hoogte niet moest reageren op elke aanval, dus heb ik alles op mijn eigen tempo dichtgereden.”

Dumoulin finishte als achtste en verloor twaalf seconden op Yates, Thibaut Pinot en Esteban Chaves. Bergop maken zijn concurrenten tot dusver een beter indruk, maar Dumoulin heeft nog een 34,2 kilometer lange tijdrit achter de hand. “In deze fase van de race is er een aantal renners bergop beter dan ik. Vandaag is de tweede rustdag en ik kijk al erg uit naar de komende etappes. Helemaal fris reed ik zondag niet meer in de rondte, dus de rustdag komt goed van pas.”

Blij met tijdverlies van Froome

De titelverdediger is over het algemeen tevreden, maar ook realistisch. Hij vindt dat Yates er momenteel bovenuit steekt en hoopt zelf bergop progressie te boeken. “Ik hoop dat dat nog een beetje gaat veranderen en anders is het zien hoeveel tijd ik op hen kan pakken of ga verliezen. Het ligt nog helemaal open. Het is wel mooi meegenomen dat Chris Froome tijd heeft verloren”, zegt hij tegen het ANP.

Het klassement vind je hier. De Giro gaat dinsdag weer verder met een lange, maar niet al te zware etappe van Penne naar Gualdo Tadino.

Share this post