Dumoulin komt net tekort voor ritzege in Osimo

Dumoulin komt net tekort voor ritzege in Osimo

Simon Yates heeft zijn tweede etappeoverwinning in de Giro d’Italia 2018 te pakken. De leider in het klassement reed op de steile aankomst in Osimo weg uit het peloton en bleef in een spannend gevecht Tom Dumoulin met enkele meters voor. Chris Froome kreeg opnieuw een flinke klap te verwerken.

Vijf aanvallers

Veel renners hadden de elfde etappe aangekruist, want grote groepen reden in de beginfase weg. Het lukte uiteindelijk Luis Léon Sanchez (Astana) en Alessandro De Marchi (BMC) om weg te geraken. Ze kregen later gezelschap van Fausto Masnada (Androni), die zich al vaker in de aanval liet zien. Op de Muur van Filottrano bestond de kopgroep uit vijf renners; Mirco Maestri en Alex Turrin waren aangesloten. Zij moesten echter in het dorp van de overleden Michele Scarponi lossen, waardoor de kopgroep weer uit drie bestond.

Op vijf kilometer van het einde wachtte een kasseienstrook. Nadat de drie aanvallers werden ingerekend, demarreerde Zdenek Stybar en kreeg hij Tim Wellens met zich mee. Op de steile voorlaatste kilometer liet Wellens zijn vluchtmakker Stybar achter en werd later zelf teruggepakt door de uit het peloton gedemarreerde Yates. Dumoulin ging in de achtervolging, maar kon het gat met de Brit niet dichtrijden. Zodoende won Yates zijn tweede Giro-etappe en staat hij steviger aan de leiding in het klassement. Dumoulin gaf slechts twee seconden toe en doet daardoor goede zaken in het klassement. Davide Formolo maakte de top drie compleet.

Schade bij klassementsmannen

Thibaut Pinot wist als enige klassementsfavoriet de schade nog enigszins te beperken met acht seconden tijdverlies, terwijl Fabio Aru (10e op 21 seconden), Miguel Angel Lopez (15e op 30 seconden) en Chris Froome (23e op 40 seconden) meer tijd verloren.

In het klassement gaat Yates met een voorsprong van 47 seconden op Dumoulin aan de leiding. Pinot staat derde op iets meer dan een minuut. Donderdag en vrijdag staan er twee sprintetappes op het programma en mogen de klassementsmannen even rusten, alvorens er zaterdag en zondag weer geklommen wordt.

Uitslag 11e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Simon Yates (Mitchelton-Scott) 3:25:52 uur
2. Tom Dumoulin (Sunweb) + 2 seconden
3. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) + 5 seconden
4. Alexandre Geniez (AG2R) + 8 seconden
5. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) ,,
6. Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) ,,
7. Thibaut Pinot (FDJ) ,,
8. Maximilian Schachmann (Quick-Step) + 11 seconden
9. Rohan Dennis (BMC) + 18 seconden
10. Fabio Aru (UAE Emirates) + 21 seconden

Uitslag + klassement

Share this post