Dumoulin: ‘Hier ga ik heel hard van genieten’

Dumoulin: ‘Hier ga ik heel hard van genieten’

Tot zijn grote verrassing won Tom Dumoulin zaterdag de tijdrit. Bij het passeren van de finishstreep gaf de klok aan dat Dumoulin één seconde tekort kwam ten opzichte van Chris Froome, maar later werd dat bijgesteld en had Dumoulin de beste tijd in handen. Doordat Geraint Thomas niet aan de tijd kwam van de Nederlander, werd Dumoulin uitgeroepen tot etappewinnaar. “Hier ga ik heel hard van genieten”, zei hij tegen de NOS.

Geen risico’s

Samen met Froome keek hij naar de afloop van de tijdrit. Onderweg was Thomas met respectievelijk 14 en 12 seconden sneller dan Froome (Dumoulin gaf twee seconden toe op de viervoudig Tourwinnaar), maar in de afdaling naar de finish nam Thomas geen risico’s meer en won Dumoulin de tijdrit. “Ik wil nooit mijn tussentijden weten. Maar ik heb geen risico genomen. Ik voelde dat ik een goede dag had en dat het voor Roglic en Froome moeilijk zou worden.”

Vooraf werd er vooral gekeken naar Roglic, die een dag eerder de laatste bergetappe wist te winnen en ook als topfavoriet van start ging in de tijdrit. De hoge druk kon de Sloveen niet aan, want nooit kwam hij echt in zijn ritme en moest hij genoegen nemen met een vierde plaats in het klassement. Froome kwam nog wel in de buurt van Dumoulin, maar de Nederlander hield stand. “Wat een ontknoping was dit. Echt super!”

Kruijswijk vijfde

Naast het Nederlandse succes van Dumoulin verzekerde Steven Kruijswijk zich van de vijfde plaats in het eindklassement. Hij wist zijn naaste belagers Mikel Landa en Romain Bardet ruim voor te blijven.

Share this post