Dit zijn de 11 Nederlandse deelnemers aan de Tour 2019

Dit zijn de 11 Nederlandse deelnemers aan de Tour 2019

Veel zijn het er niet, maar we mogen best wat verwachten van de elf Nederlandse deelnemers aan de Tour de France. Met Steven Kruijswijk beschikken ‘we’ over een absolute kanshebber voor het podium en van zijn ploegmaat Dylan Groenewegen worden etappeoverwinningen verwacht. Wie zijn de Nederlandse deelnemers? Wij stellen ze aan je voor.

Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)
Steven Kruijswijk 2019
Nederland boft maar met zoveel rondetalent. Waar vorig jaar – terecht – alle aandacht uitging naar Tom Dumoulin, leverde ook Steven Kruijswijk een wereldprestatie. ‘Kuifje’ finishte als vijfde en deed dat kunstje een paar maanden later dunnetjes over door als vierde te eindigen in de Vuelta. Dit jaar is alles gericht op een podiumplaats in Parijs. En waarom is dat niet mogelijk? Chris Froome is er niet bij, Tom Dumoulin niet en ook zijn ploegmaat Primoz Roglic ontbreekt. Alle ballen op Steven, dus. In zijn voordeel spreekt dat er weinig tijdritkilometers zijn. Slechts 27 individuele tijdritkilometers gaan het verschil niet maken. Daarentegen kan hij in de ploegentijdrit juist tijd pakken op zijn concurrenten. Als hij heel blijft, kan het zomaar een heel leuke Tour worden…

 • Deelnames: 5de deelname
 • Belangrijkste resultaat: 5de in 2018

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma)

De Nederlandse sprinthoop Dylan Groenewegen is de grote favoriet om in Brussel eindelijk weer voor een Nederlandse geletruidrager te zorgen. Vorig jaar was hij dat ook, maar sloeg Fernando Gaviria toe en werd Groenewegen ‘slechts’ zesde. Het kwam hem op kritiek te staan, maar niet veel later sloeg hij terug. Met twee ritoverwinningen toonde hij zijn klasse en zette hij met de overwinning op de Champs-Élysées van een jaar eerder de teller op drie. Dit jaar staat de zegeteller al op tien en is Groenewegen bij de bookmakers zelfs favoriet om het aantal Touretappeoverwinningen te verdubbelen. Drie zeges worden er verwacht, maar is dat niet teveel gevraagd? Laten we beginnen met één, dan volgt de rest vanzelf..

 • Deelnames: 4de deelname
 • Belangrijkste resultaat: 3 ritzeges

Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
Mike Teunissen 2019

Een topsprinter is nergens zonder een goede lead-out. Amund Grondahl Jansen en Mike Teunissen moeten Dylan Groenewegen naar ritwinst loodsen. Teunissen is de laatste man voor Groenewegen en is al sinds mei in topvorm. Hij won de Vierdaagse van Duinkerke en schreef ook de Hammer Series in Noorwegen op zijn naam. Waar Groenewegen twee ritten pakte in de ZLM Tour, greep Teunissen de macht in het klassement. In zijn tweede optreden wordt er veel van de 26-jarige renner verwacht.

 • Deelnames: 2de deelname
 • Belangrijkste resultaat: 129ste in 2017

Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
Bauke Mollema 2019

De Giro d’Italia stond vooral in het teken van Tom Dumoulin. Na het uitvallen van de topkandidaat, waren alle ogen gericht op Bauke Mollema. Een plek in de top tien zou mooi zijn, maar gaandeweg de Giro zat er zelfs meer in. Uiteindelijk finishte Mollema als vijfde en was hij ‘the best of the rest’. “Dit is mijn beste prestatie ooit in een grote ronde”, zei hij na afloop. In de Tour zal Mollema niet voor eigen kansen mogen rijden. Trek-Segafredo mikt met Richie Porte op eindwinst en daar speelt de Groninger een belangrijke rol in. Mocht Porte een mindere Tour kennen – wat regelmatig gebeurt – zou Mollema eventueel voor dagsucces kunnen gaan en net als in 2017 zegevieren.

 • Deelnames: 9de deelname
 • Belangrijkste resultaat: Ritwinst in 2017, 6de in 2013

Koen de Kort (Trek-Segafredo)
Koen de Kort 2019
Jarenlang fungeerde Koen de Kort als sprintaantrekker voor de Duitsers Marcel Kittel en John Degenkolb, maar dit jaar heeft hij een andere rol. Trek-Segafredo trekt namelijk zonder topsprinter naar Brussel (alleen Felline en Stuyven zijn van de partij) en mikt volledig op een klassement met Porte. De Kort zal zijn Tasmaanse kopman op het vlakke moeten bijstaan. Een belangrijke taak, want als Porte zonder kleerscheuren de eerste week doorkomt is hij een gevaarlijke klant.

 • Deelnames: 8ste deelname
 • Belangrijkste resultaat: 70ste in 2017

Wout Poels (Ineos)
Wout Poels 2019
Hij zag zijn vriend en kopman Chris Froome keihard tegen een muur klappen. Terwijl Wout Poels samen met Froome de Dauphiné-tijdrit aan het verkennen was, werd het voorwiel van Froome weggeslagen door de wind en klapte hij na een schuiver over het asfalt vol op een muur. Froome brak zo’n beetje alles wat je kunt breken en moest direct een streep zetten door de Tour. Dit jaar had hij juist alles op de Tour gezet, nadat hij een jaar eerder juist de Tour combineerde met de Giro. Met succes. Althans, de Giro won hij en de Tour beëindigde hij als derde. Ineos beschikt met Egan Bernal en Geraint Thomas alsnog over de twee topfavorieten. Aan Poels de taak om hen zo lang mogelijk bij te staan in het hooggebergte.

 • Deelnames: 7de deelname
 • Belangrijkste resultaat: 28ste in 2013 en 2016

Dylan van Baarle (Ineos)
Dylan van Baarle 2019
Hij deed al drie keer mee aan de Tour de France, maar nog nooit in dienst van Sky of Ineos. Bij Cannondale liet Dylan van Baarle zich regelmatig in de aanval zien, maar dit jaar zal hij net als Poels vooral in dienst moeten rijden van de kopmannen. Wellicht kan hij in de individuele tijdrit wat laten zien en mag hij later in de Tour zijn kans pakken in een rustige overgangsetappe. Met een ritoverwinning in de Dauphiné op zak zit het met de vorm wel goed.

 • Deelnames: 4de deelname
 • Belangrijkste resultaat: 77ste in 2017

Wilco Kelderman (Sunweb)
Wilco Kelderman 2019
Voor de eerste keer namens Sunweb doet Wilco Kelderman mee aan de Tour. Op papier zou je denken dat hij door het wegvallen van Tom Dumoulin de kopman is, maar dat is niet zo. Door een zware val in de Ronde van Catalonië kampt Kelderman met nekklachten en was hij de voorbije weken nog niet op topniveau. Het is maar de vraag hoe de Tour verloopt voor Sunweb en Kelderman..

 • Deelnames: 3de deelname
 • Belangrijkste resultaat: 32ste in 2016

Cees Bol (Sunweb)
Cees Bol 2019
Dit is misschien wel de verrassendste Nederlander op de startlijst. Bij de Tourvolger zal de naam van debutant Cees Bol geen belletje doen rinkelen, maar bij de gemiddelde wielervolger wel. De nog maar 23-jarige renner versloeg dit seizoen al meerdere grote namen. In Nokere Koerse rekende hij af met Pascal Ackermann, in Californië versloeg hij Peter Sagan in de slotetappe en in Noorwegen was hij thuisrijder Alexander Kristoff de baas. Samen met Michael Matthews moet hij voor dagsucces gaan zorgen bij Sunweb, maar wie wordt er uitgespeeld als sprinter? Matthews lijkt vooral op heuvelachtig terrein sterker te zijn, Bol is meer een rassprinter.

 • Deelnames: –
 • Belangrijkste resultaat: –

Sebastian Langeveld (EF Education First)
Ronde van Vlaanderen 2019
Na een sterk voorjaar mag Sebastian Langeveld zich laten zien in de Tour de France. De 34-jarige renner doet voor de zesde keer mee aan de Tour. Zijn ploeg beschikt met Rigo Uran, Tejay van Garderen en Mike Woods over meerdere outsiders voor een mooie eindnotering. Wat is Langeveld’s rol in de Tour? Wellicht laat hij zich regelmatig in de aanval zien. Misschien zaterdag al, als over bekend terrein wordt gereden en op de Muur van Geraardsbergen de bergtrui te verdienen valt..

 • Deelnames: 6de deelname
 • Belangrijkste resultaat: 128ste in 2018

Niki Terpstra (Total-Direct Energie)
Niki Terpstra 2019
De carrière van Niki Terpstra is indrukwekkend, maar er ontbreekt nog één ding: ritwinst in de Tour. Daarom vertrok Terpstra speciaal van Quick-Step naar Direct Energie om zich op dat ene doel te richten. Bij Quick-Step zou Terpstra in dienst moeten rijden van een sprinter of klassementsman, terwijl hij bij Direct Energie voor eigen kansen mag gaan. Er wordt wat van hem verwacht. Alhoewel de Tour niet Terpstra’s lievelingskoers is, krijgt hij dit jaar wel meerdere kansen. “Ik ben niet van plan om in zinloze ontsnappingen mee te zitten”, liet hij onlangs weten. Als Terpstra meespringt, zit je dus waarschijnlijk in de goede vlucht..

Deelnames: 8ste deelname
Belangrijkste resultaat: 94ste in 2014

105th Tour de France stage-7

Lees ook

Tour de France 2019: Het parcours en alle etappes

Share this post