Dennis wint tijdrit, Dumoulin pakt tijd terug

Dennis wint tijdrit, Dumoulin pakt tijd terug

Tom Dumoulin is er niet in geslaagd om de zestiende etappe in de Giro d’Italia te winnen. De Nederlander startte als topfavoriet aan de bijna 35 kilometer lange tijdrit, maar werd slechts derde. Rohan Dennis won de tijdrit voor Tony Martin. Dumoulin loopt wel in op Simon Yates, die leidt met 56 seconden voorsprong.

Sterke tijdrit Martin

Outsiders voor de dagzege kwamen al vroeg in actie. Mads Pedersen zette de eerste serieuze tijd neer en zag Victor Campenaerts die tijd niet verbeteren. Jos van Emden lukte dat wel, maar de Nederlander kon slechts heel even genieten van de hot seat; Tony Martin verbeterde zijn tijd met dertien seconden.

Daarna bleef het lang stil en veranderde er weinig, tot de Italianen van UAE Emirates hun neus aan het venster staken. Diego Ulissi reed een sterke tijdrit, waarna Fabio Aru tot ieders verrassing de derde tijd neerzette en zich mengde tussen de echte specialisten (Update: Aru en Ulissi hebben een tijdstraf gekregen wegens stayeren). Ondertussen was Rohan Dennis gestart en dook de Australiër ruim onder de beste tussentijd, toen nog in handen van Van Emden.

Etappewinst Dennis

Dennis reed een knappe tijdrit en verbeterde in Rovereto de tijd van Martin met veertien seconden. Aan het eerste tussenpunt werd al duidelijk dat Dumoulin niet de benen had om voor de dagwinst mee te strijden; hij gaf na 12,7 kilometer al zeventien seconden toe op Dennis, maar pakte wel twintig seconden terug op Yates. Bij het tweede tussenpunt gaf Dumoulin negentien seconden toe op Dennis en had hij een voorsprong van 48 seconden te pakken op de Britse rozetruidrager.

Dumoulin finishte uiteindelijk als derde achter Dennis en Martin, net voor Van Emden. Yates finishte op 1:15 minuut van Dumoulin en blijft met 56 seconden voorsprong op de Nederlander aan de leiding in het klassement. Dumoulin loopt in dat klassement wel uit op Domenico Pozzovivo en Thibaut Pinot. Laatstgenoemde kende een geweldige off-day en verloor meer dan drie minuten.

Uitslag 16e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Rohan Dennis (BMC) 40:00 minuten
2. Tony Martin (Katusha-Alpecin) + 14 seconden
3. Tom Dumoulin (Sunweb) + 22 seconden
4. Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) + 27 seconden
5. Chris Froome (Sky) + 35 seconden
6. Fabio Aru (UAE Emirates) + 37 seconden
7. Alex Dowsett (Katusha-Alpecin) + 40 seconden
8. Diego Ulissi (UAE Emirates) + 40 seconden
9. Chad Haga (Sunweb) + 47 seconden
10. David de la Cruz (Sky) + 1:01 minuut

Uitslag + klassement

Share this post