Degenkolb klopt Van Avermaet in prachtige kasseienrit

Degenkolb klopt Van Avermaet in prachtige kasseienrit

John Degenkolb heeft de negende etappe in de Tour de France gewonnen. In een sprint met medevluchters Greg Van Avermaet en Yves Lampaert was de Duitser veruit de sterkste. De klassementsmannen gaven na een hels gevecht niet veel tijd op elkaar toe.

Valpartij Porte

De etappe begon heel slecht voor Richie Porte. De Australiër kwam na amper tien kilometer ten val en greep naar zijn sleutelbeen. Net als vorig jaar moest hij de Tour de France na negen etappes verlaten. Ook José Joaquin Rojas was bij die val betrokken en moest de ronde verlaten.

Ondertussen was er een groepje weggereden met daarin Antwan Tolhoek. De Nederlander viel door een lekke band echter terug in het peloton, waardoor er (na meerdere pechgevallen) negen aanvallers overbleven: Lilian Calmejane, Jérome Cousin en Damien Gaudin (allen Direct Energie), Chad Haga (Sunweb), Omar Fraile (Astana), Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), Oliver le Gac (FDJ), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Nicolas Edet (Cofidis).

Chaos

In het peloton gebeurde er van alles. Op een bepaald moment ontstonden er twee groepen, maar werd alles weer dichtgereden. Romain Bardet geraakte daarna in de problemen door een lekke band. Sky nam het heft in handen, maar zag kopman Froome een duikeling maken. Daarna vloog Kwiatkowski uit de bocht en reed Gilbert net na een demarrage lek. Kortom: chaos.

Terwijl de groep der favorieten was uitgedund tot zo’n dertig renners, kwam Mikel Landa op een normale asfaltweg ten val. Ook Rigoberto Uran was tegen de grond gegaan. Allebei reden ze op ongeveer een minuut achterstand van het peloton in de achtervolging en zagen ze hun achterstand op de groep met Froome, Dumoulin, Bardet, Quintana, Valverde en Nibali alleen maar verder oplopen.

Aanval Lampaert

Van Rensburg en Gaudin bleven als laatste aanvallers over en kregen met nog 20 kilometer te gaan gezelschap van Jasper Stuyven, die de oversteek vanuit het peloton had gemaakt. Lang duurde het niet voordat het peloton kwam aansluiten, waarna Greg Van Avermaet de bonussprint won en Yves Lampaert vervolgens demarreerde. De Belgisch kampioen kreeg Van Avermaet en John Degenkolb mee. Met een voorsprong van meer dan een halve minuut op het peloton begonnen de drie leiders aan de laatste kasseienstrook in Hem.

Bardet kroonde zichzelf in de laatste vijf kilometer van de etappe tot pechvogel van de dag. Na al twee keer pech te hebben gekend, reed hij in volle finale opnieuw lek. De Fransman kon na een wielwissel aansluiten bij de groep van Landa, op zo’n halve minuut van het peloton en wist samen met de Spanjaard op het allerlaatste moment de aansluiting te maken. Ondertussen werd wel duidelijk dat de winnaar John Degenkolb, Greg Van Avermaet of Yves Lampaert zou heten.

Naast de wielerbaan van Roubaix nam Degenkolb in de slotkilometer de koppositie in handen. Van Avermaet zat in zijn wiel en daarachter reed Lampaert. Met veel kracht trok de Duitser de sprint aan en won hij de rit voor Van Avermaet en Lampaert. Gilbert won op negentien seconden achterstand de sprint van een achtervolgend groepje dat het peloton net voor wist te blijven. In het peloton kwamen alle klassementsmannen – behalve Uran – moegestreden over de finishlijn.

Uitslag 9e etappe Tour de France 2018:

1. John Degenkolb (TrekSegafredo)
2. Greg Van Avermaet (BMC)
3. Yves Lampaert (Quick-Step)
4. Philippe Gilbert (Quick-Step)
5. Peter Sagan (BORA-hansgrohe)
6. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
7. Bob Jungels (Quick-Step)
8. André Greipel (Lotto-Soudal)
9. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
10. Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert)

Uitslag en klassement

Share this post