Côte de la Croix-Neuve: de berg van ‘Jaja’

Côte de la Croix-Neuve: de berg van ‘Jaja’

De veertiende etappe finisht in Mende, maar de etappe wordt waarschijnlijk op de Côte de la Croix-Neuve al beslist. Misschien ken je de klim nog uit 2015, toen Steve Cummings won door de Fransozen Bardet en Pinot op prachtige wijze te verslaan. Of gaat je geheugen nog iets verder en begint er bij de naam Laurent Jalabert iets te borrelen?

La Montée Laurent Jalabert

In 1995 ontpopte Laurent Jalabert zich als klassementsrenner. Een jaar eerder moest hij na het dramatische spurtongeluk met Wilfried Nelissen nog van het asfalt van het Noord-Franse Armentières worden gepeuterd, nu bracht hij wielerminnen Frankrijk in extase, nota bene op Quatorze Juillet. Zoals gewoonlijk had Indurain na de eerste Alpenritten het geel stevig om de schouders, maar in de verzengende hitte van het Centraal Massief deed Jalabert samen met ploegmakker en temporijder Melchor Mauri en drie medevluchters van andere teams een serieuze aanval op de Spanjaard. Even reed Jaja zelfs virtueel in de gele trui.

Côte de la Croix Neuve

Toen de kopgroep in de slotfase van de rit terrein verloor, restte Jalabert de ritwinst. Daarvoor moest hij nog wel zijn metgezellen verschalken op de steile Côte de la Croix-Neuve. Gelukkig was het Ardenneske klimmetje van 3300 meter tegen gemiddeld 10,3% hem op het lijst geschreven. Nadat Jalabert hoog boven het provinciestadje Mende had gezegevierd, werd de helling pardoes ‘Montée Laurent Jalabert’ gedoopt. Sindsdien is de klim een klassieker in de wielersport. Parijs-Nice had er ritaankomsten en de Tour kwam terug in 2005 en 2010. In 2015 leken de publiekslievelingen Pinot en Bardet voor de zege te strijden, maar in de dalende slotkilometer wist Steve Cummings zich met veel lef voorbij de kibbelende Fransozen te gooien.

Aanvaller of sprinter?

Dat er op 21 juli andermaal een aanvaller wint is waarschijnlijk, maar de kans bestaat ook dat een sprinter als Michael Matthews of Peter Sagan de overwinning pakt. Na de beklimming van de Côte de la Croix-Neuve volgt namelijk nog een vlakke strook van anderhalve kilometer, alvorens men finisht in Mende. Met vier bergritten, een overgangsetappe en een tijdrit in het verschiet is dit de laatste kans voor de sprinters om Parijs binnen te rijden met een etappeoverwinning op zak. Of misschien schrijft er toch een aanvaller geschiedenis, zoals Cummings zijn ploeg Dimension Data de eerste zege in een grote ronde bezorgde.

Share this post