Colombianen slaan toe in de Tour: Quintana wint, Bernal pakt tijd

Colombianen slaan toe in de Tour: Quintana wint, Bernal pakt tijd

De achttiende Touretappe is een prooi geworden voor Nairo Quintana. De Colombiaan reed op de Galibier weg van de andere koplopers en hield in de afdaling knap stand. Zijn landgenoot Egan Bernal pakte tijdwinst op Julian Alaphilippe, maar werd niet geholpen door zijn teamgenoot Geraint Thomas.

Weer een grote kopgroep

Voor Jumbo-Visma begon de dag met een opmerkelijke dopingcontrole. Terwijl de ploeg zich voorbereidde op de zware bergetappe, stapten twee dopingcontroleurs de ploegbus binnen. Meerdere renners werden op verboden middelen gecontroleerd, waaronder kopman Steven Kruijswijk. Opmerkelijk.

Na een razendsnel openingsuur reed er een grote groep weg. Met 34 renners in totaal zaten er sterke renners mee. Onder andere bergkoning Tim Wellens maakte deel uit van de groep en pakte op de Col de Vars (1ste cat.) de volle buit. Ook Romain Bardet, Adam Yates en Nairo Quintana waren mee. Quintana was op iets meer dan negen minuten van Julian Alaphilippe de best geplaatste klassementsrenner in de kopgroep. Na de Vars bedroeg de voorsprong al zeven minuten. Steven Kruijswijk’s ploeggenoot George Bennett kwam in de afdaling van de Vars ten val, maar kon later weer terugkeren.

Movistar

Op de Izoard nam Movistar in het peloton het heft in handen. Marc Soler dunde het peloton verder uit, waarna het wachten was op een aanval van Mikel Landa. Die kwam er niet. Op vijf minuten van de uitgedunde kopgroep (Damiano Caruso kwam als eerste boven voor Bardet) bereikte het peloton de top van de Alpenreus.

In de afdaling naar de Galibier kwam de kopgroep weer deels bijeen. Op de lange en zware klim reed Quintana weg bij Bardet en Lutsenko en pakte hij in korte tijd meer dan een minuut voorsprong op de achtervolgers. Het peloton deed lange tijd helemaal niets. Alaphilippe werd nauwelijks onder druk gezet, totdat Bernal drie kilometer voor de top versnelde. De Colombianen werden gek, want Quintana stevende af op ritwinst en Bernal pakte terrein op Alaphilippe.

Thomas

Bernal reed als een straaljager omhoog en ging rap richting een minuut voorsprong. Net op het moment dat Bernal de macht leek te grijpen, demarreerde zijn ploeggenoot Thomas. Zijn versnelling deed Alaphilippe kraken, maar had ook tot gevolg dat de andere klassementsmannen weer in de buurt van Bernal kwamen. Door toedoen van Thomas werd de voorsprong van Bernal zelfs kleiner. Net voor de top werd Thomas alweer teruggepakt en was zijn aanval volledig mislukt. Op zo’n veertig seconden van Bernal bereikten de andere klassementsmannen (waaronder Kruijswijk) de top.

Alaphilippe kon in de afdaling weer vooraan terugkeren, waarna hij direct de kop nam. De Fransman wist de schade op Bernal te beperken tot een halve minuut. De Colombiaan van Ineos strandde op 4:47 minuten van landgenoot en ritwinnaar Quintana, die voor de derde keer een Touretappe op zijn naam schreef. De groep met Thomas, Pinot, Kruijswijk en Alaphilippe bolde een halve minuut na Bernal over de streep.

In het klassement klimt Bernal naar de tweede plaats en stijgt Quintana van de twaalfde naar de zevende positie. Alaphilippe kraakte, maar blijft leider met een marge van anderhalve minuut op Bernal. Thomas en Kruijswijk zakken een plaatsje, maar houden zicht op het podium én het geel.

Uitslag 18de etappe Tour de France 2019
1. Nairo Quintana (Movistar) 5:34:15 uur
2. Romain Bardet (AG2R) + 1:35 minuut
3. Alexey Lutsenko (Astana) + 2:28 minuten
4. Lennard Kämna (Sunweb) + 2:58 minuten
5. Damiano Caruso (Bahrain-Merida) + 3:00 minuten
6. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) + 4:46 minuten
7. Michael Woods (EF Education First) ,,
8. Egan Bernal (Ineos) ,,
9. Serge Pauwels (CCC) ,,
10. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) + 5:18 minuten

Uitslag en klassement

Share this post