Cavendish: ‘Ik geloof dat ik nog steeds de snelste ben’

Cavendish: ‘Ik geloof dat ik nog steeds de snelste ben’

In een uitgebreid interview met de Engelse collega’s van Procycling blikt Mark Cavendish terug op de afgelopen jaren en vooruit op het wielerseizoen 2019. Door het Epstein-barrvirus viel een groot deel van 2018 in het water, maar in 2019 is hij vastberaden om weer mee te doen om de knikkers. “Ik geloof dat ik de snelste ben, en dat meen ik oprecht”, zegt de Brit.

Virus

Cavendish heeft er een paar vervelende seizoenen op zitten. In 2017 en 2018 wist de sprinter in totaal maar twee wedstrijden te winnen, allebei in het voorseizoen (Abu Dhabi Tour en Ronde van Dubai). In 2017 werd het herpesvirus Epstein-barrvirus bij hem geconstateerd, en ook in 2018 had hij daar nog last van. Cavendish dacht dat het virus wel uit zijn lichaam was, maar dat bleek niet zo te zijn. Op de Poggio tijdens Milaan-San Remo werd hij zomaar eraf gereden en bleek na diverse bloedtests dat Cavendish nog niet hersteld was.

Mark Cavendish 2018
Mark Cavendish komt buitentijd binnen en moet de Tour verlaten.

Cav ging er een tijdje verplicht tussenuit en keerde met amper wedstrijden in de benen terug in de Tour de France. Niet gek, want de renner van Dimension Data is op recordjacht. Nog ‘maar’ vier Tourzeges heeft hij nodig om op gelijke hoogte te komen met recordhouder Eddy Merckx. De Tour van 2018 draaide op niets uit. Mede door een val moest hij na elf etappes de ronde verlaten. Hij reed daarna nog wel de Prudential Ride Londen, maar besloot eind juli al om een punt achter wielerseizoen 2018 te zetten.

‘Ik ben nog de snelste’

“Ik heb twee wedstrijden gewonnen in de afgelopen twee jaar. Ik kan niet zeggen dat ik op dit moment nog een topsprinter ben die alle zeges aaneenrijgt. Mijn schuld of niet, ik heb daar gewoon niet goed genoeg voor gepresteerd”, zegt Cavendish zelfkritisch. Toch is er van zijn bravoure nog weinig afgebrokkeld. “Ik geloof wel dat ik nog de snelste ben, en dat meen ik oprecht. Ik weet dat elke sprinter dat zegt, maar ik denk echt dat ik nog de snelste van het pak ben.”

Mark Cavendish 2016
In 2016 was hij nog razend succesvol in de Tour.

“Zo op papier lijkt het een arrogante uitspraak”, vervolgt Cav. “Maar als je de toon hoort hoe ik het zeg, dan is het iets anders.” Cavendish begrijpt ook maar al te goed dat het absurd is om te claimen dat hij de snelste is, terwijl hij in 2017 en 2018 maar twee keer het zegegebaar mocht maken. “Ik ging van 16 overwinningen in een seizoen naar 1. Dat is niet goed, dan klopt er iets niet. Als je van 16 naar 10 overwinningen gaat kun je zeggen dat iemand langzamer wordt en de sprintsnelheid afneemt. Bij 16 naar 1 is er meer aan de hand.”

Vol op de Tour

Nieuw jaar, nieuwe kansen. In 2016 stond hij voor de laatste keer in goede gezondheid aan de start van de Tour de France, maar in 2019 wil hij daar verandering in brengen. “Ik heb niet meer het doel om een x aantal Tourritten te winnen. Als ik goed genoeg ben om één rit te winnen, dan is het niet anders en doe ik daar mijn best voor. Als ik de komende vijf jaar elke Tour vijf etappes kan winnen, dan ga ik daar voor. Ik zie wel wat er gebeurt, maar één ding staat vast: alles draait weer om de Tour.”

Cavendish is op dit moment bezig in de Ronde van San Juan. In de openingsetappe werd hij achtste. Hoe zijn verdere programma er dit seizoen uitziet is niet bekend, behalve dat Parijs-Nice op zijn voorlopige kalender staat.

Share this post