Bol ziet ploegmaat Madrazo winnen op Alto de Javalambre

Bol ziet ploegmaat Madrazo winnen op Alto de Javalambre

De eerste etappe met aankomst bergop is gewonnen door Angèl Madrazo. Op de Alto de Javalambre toonde hij zich de sterkste van een kopgroep van drie. Jetse Bol maakte deel uit van de kopgroep en zag zijn ploeggenoot in de laatste kilometer wegrijden en de winst pakken. Miguel Angel Lopez pakte tijd op zijn concurrenten en is de nieuwe leider.

Bol in de aanval

Opnieuw werd de etappe kleurgegeven door een Nederlander. Na de prachtige overwinning van Fabio Jakobsen was het woensdag Bol die meesprong in de vlucht van de dag. Samen met Angèl Madrazo en José Herrada kreeg hij een vrijgeleide van het peloton. Na een redelijk vlakke aanvangsfase begonnen de drie leiders (Madrazo had het even lastig maar kon terugkeren) aan de slotklim. Daar ging een bijna-valpartij aan vooraf; terwijl de ploegleider vanuit de wagen bezig was met Bol werd zijn ploegmaat Madrazo bijna van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets gereden.

Bol, Madrazo en Herrada begonnen met een voorsprong van zeven minuten op het peloton aan de acht kilometer lange Alto de Javalambre. Alle ogen waren op dat moment gericht op Herrada, die duidelijk de sterkste klimmer van de vluchters was. De twee mannen van Burgos-BH probeerden de Spanjaard uit zijn kot te lokken, maar Herrada trapte niet in hun val.

Dood en begraven

Met nog vier klimkilometers te gaan waren de drie nog altijd samen. Een versnelling van Herrada deed zijn landgenoot Madrazo definitief de das om, alleen Bol kon – zo leek het – volgen. In het peloton was er op dat moment ook nog niks gebeurd. Alejandro Valverde gooide als eerste klassementsrenner de knuppel in het hoenderhok. Dat had als gevolg dat Wilco Kelderman moest lossen en er slechts een handjevol renners kon volgen. Onder andere Primoz Roglic met ploegmaat Sepp Kuss, Miguel Angel Lopez en Tadej Pogacar zaten mee. Niet veel later trok Lopez alleen door. Valverde en Roglic gingen samen in de achtervolging.

Ondertussen reden Bol en Herrada nog altijd voorop en was er nog van alles mogelijk. Madrazo slaagde er zelfs in om in de laatste kilometer terug te keren, mede doordat Bol niet overnam van Herrada. De Spanjaard die al zo’n tien keer kansloos voor dagwinst werd verklaard schoot in de laatste 500 meter zelfs weg en pakte op nooit eerder vertoonde wijze de etappewinst. Bol kwam juichend als tweede over de streep voor de verslagen Herrada. Lopez volgde niet veel later en pakte belangrijke tijd op Valverde en Roglic. De andere klassementsmannen verloren meer tijd.

Lopez is de nieuwe leider. Hij neemt de rode trui over van Nicholas Roche, die zich knap weerde. Wilco Kelderman finishte als twintigste en bezet nu de tiende plaats in het klassement.

Share this post