Bol verlaat uit voorzorg de Tour

Bol verlaat uit voorzorg de Tour

Voor Cees Bol zit zijn allereerste Tour de France er vroegtijdig op. De Nederlandse sprinter kwam in de zestiende etappe ten val en kwam gehavend over de finishstreep. Zijn ploeg Sunweb neemt geen risico’s en laat Bol niet de Alpen oprijden.

Geen risico’s

De neo-prof is bezig aan een ijzersterk seizoen en werd tot verrassing van velen opgeroepen voor de Tour. In de eerste etappes fungeerde hij vooral als lead-out man voor Michael Matthews, maar in de achtste rit naar Albi mocht hij voor eigen kansen rijden. Het resulteerde in een achtste plaats, en dat had Bol dinsdag graag verbeterd. Opnieuw kreeg hij van zijn ploeg de kans, maar een valpartij op 25 kilometer van het einde gooide roet in het eten. Samen met Jakob Fuglsang (die de ronde moest verlaten) lag hij op het asfalt.

Met drie zware bergetappes in aantocht neemt Sunweb geen risico’s met de 23-jarige renner. “Ons doel was om met Cees de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten. Niet om ten koste van alles Parijs te halen”, legt ploegleider Aike Visbeek de beslissing uit. Hij is pas een eerstejaars prof die zijn eerste grote ronde rijdt, dus wij willen hem niet de vernieling in helpen. Cees heeft een goede Tour gereden. We hebben met hem meegedaan voor etappeoverwinningen en dat zal ongetwijfeld invloed hebben op zijn ontwikkeling.”

Gemengde gevoelens

“Natuurlijk verlaat ik met gemengde gevoelens de Tour, maar ik denk dat het de juiste beslissing is. Er komen nog zware ritten aan; dit is het juiste moment om de ronde te verlaten. De Tour was een geweldige ervaring voor mij en ik hoop het nog vaak mee te mogen maken”, zegt Bol.

Bol is na Wilco Kelderman de tweede opgever bij Sunweb.

Cees Bol 2019

Share this post