Bernal wordt eerste Colombiaanse Tourwinnaar

Bernal wordt eerste Colombiaanse Tourwinnaar

De laatste jaren was alle hoop gevestigd op Nairo Quintana, maar het is ‘nieuweling’ Egan Bernal die als eerste Colombiaan de Tour de France gaat winnen. De nog maar 22-jarige Bernal komt nog drie jaar in aanmerking voor het jongerenklassement en heeft een rijke toekomst voor zich.

Quintana

Quintana eindigde bij zijn debuut (toen 23 jaar) in de Tour als tweede. Twee jaar later eindigde hij wederom als tweede achter Chris Froome en in 2016 stond Quintana opnieuw op het podium, toen als derde. Tot een eindzege kwam het nog niet. Ook Fabio Parra en Rigoberto Uran stonden met de Colombiaanse vlag op het podium in Parijs, maar niet op de hoogste trede. Bernal mag dat wel.

Overal waar er gefietst wordt zijn er wel Colombiaanse wielerfans te vinden. Er komen genoeg toprenners uit dat land, en het zijn lang niet allemaal klimmers (denk maar aan Fernando Gaviria). De nog maar 22-jarige Egan Bernal werd in 2017 ontdekt door het toenmalige Team Sky, toen hij zich in de kijker reed door de Ronde van de Toekomst te winnen. Gianni Savio van Androni-Giocatolli had het Colombiaanse pareltje toen al gestrikt. In 2018 tekende hij een contract bij de ploeg van Dave Brailsford.

Giro

In zijn debuutjaar werd hij direct opgesteld in de Tour. Met succes, want bergop maakte hij soms een sterkere indruk dan de kopmannen Geraint Thomas en Chris Froome. Toen was al duidelijk dat Sky met Bernal een toekomstig Tourwinnaar in huis had gehaald. De Tour stond echter nog niet op zijn planning. Bernal werd dit jaar opgesteld in de Giro, maar door een valpartij voor het begin van de Italiaanse ronde moest hij een streep zetten door die Giro. Als alternatief werd er gekozen om dan maar de Tour te rijden, weliswaar in dienst van Froome. Ook dat liep anders: Froome viel bij het verkennen van een tijdrit en moest zijn plannen voor een vijfde eindzege in de koelkast zetten.

Door de mogelijke winst van Bernal wint er opnieuw een renner uit Zuid-Amerika een grote ronde. Richard Carapaz uit Ecuador zorgde in de Giro voor een geweldige stunt door als eerste Ecuadoriaan een grote ronde te winnen. Bernal volgt diens voorbeeld door als eerste Colombiaan de Tour te winnen. Het zal hoogstwaarschijnlijk niet zijn enige ronde-overwinning zijn…

Share this post