Bernal klaar om hoofdrol te vervullen, Thomas voelt minder druk

Bernal klaar om hoofdrol te vervullen, Thomas voelt minder druk

Alle ogen zijn de komende weken op Team Ineos gericht. De Britse formatie is al jaren oppermachtig in de Tour de France en is zelfs zonder kopman Chris Froome de favoriet om de 106de editie te winnen. Een dag voor de start in Brussel spraken Egan Bernal, Geraint Thomas en manager Dave Brailsford met de pers. Eén ding is zeker: met de sfeer binnen het team zit het wel goed.

‘Ik voel minder druk’

Thomas won vorig jaar de Tour en liet daarna de teugels wat vieren. Hij at en dronk alles wat hij voor zich zag liggen en keerde begin dit jaar met flink wat extra gewicht terug in de koers. De Welshman zegt echter sinds november al bezig te zijn met de Tourvoorbereiding. “Het winnen van de Tour was een geweldige ervaring. Dat wil ik nog eens meemaken. Aan de andere kant voel ik minder druk. Ik heb de Tour al een keer gewonnen, ik hoef me niet te bewijzen. Ook niet voor mensen die me een ‘one-hit-wonder’ noemen. Als ik dat al zou zijn was het in ieder geval een goede hit”, zegt hij tegen het ANP.

Podium Tour de France 2018

Lees ook

Voorbeschouwing Tour de France 2019: Alles wat je moet weten

In de Ronde van Zwitserland kwam er een vroegtijdig einde aan de voorbereiding van Thomas op de Tour. Even werd er na een zware val zelfs gevreesd voor Tourdeelname, maar niet veel later kwam daar het verlossende woord. Met flink wat twijfels staat Thomas vandaag aan de start, maar met Egan Bernal als tweede kopman hoeft Ineos zich geen zorgen te maken. In Zwitserland reden ze al samen en leerden ze elkaar beter kennen. “Ze zijn goed met elkaar, dat is ook belangrijk”, zegt Brailsford. “Hij is een aardige kerel”, vervolgt Thomas. “Een echte latino, eerlijk en respectvol, een echte familieman ook. We communiceren heel goed met elkaar. Groot voordeel is ook dat hij Engels spreekt.”

Sterke ploeg

Gesteund door onder anderen Dylan van Baarle en Wout Poels moeten Bernal en Thomas dus voor Ineos-succes zorgen. Van Bernal, die nog maar 22 jaar is, wordt veel verwacht. Door veel kenners wordt hij zelfs als topfavoriet genoemd. De Colombiaan maakt zich echter niet druk en begint zonder stress aan zijn eerste grote ronde van het jaar. “Ik word omringd door een sterk team met veel ervaring. Alles gaat veel makkelijker als je zulke jongens alleen maar hoeft te volgen. Zij brengen me in de positie waar ik moet zijn. Ik maak me geen zorgen.”

Dat Thomas en Bernal rivalen van elkaar zijn verwijst Bernal naar het rijk der fabelen. “Die rijden bij andere ploegen. Zoals Fuglsang, ongelooflijk hoe hij dit jaar overal waar hij rijdt op het podium belandt. Maar er zijn er meer: ik vlak ook Richie Porte niet uit, Yates, de mannen van Jumbo, van Movistar. Nee, het is niet speciaal één iemand die we in de gaten moeten houden.”

Dylan Groenewegen 2019

Lees ook

Voorbeschouwing 1e etappe Tour de France 2019

Share this post