Bergetappe geneutraliseerd wegens barre weersomstandigheden

Bergetappe geneutraliseerd wegens barre weersomstandigheden

De achttiende etappe is op bizarre wijze geëindigd. Na de beklimming van de l’Iseran doken er beelden op van het dal in Val d’Isère waar het vol met sneeuw lag. De organisatie greep in en legde de koers in volle finale stil. Egan Bernal reed op dat moment met Simon Yates aan de leiding en kreeg de overwinning toegewezen.

Opgave van Pinot

Het ging weer razend hard in de beginfase van de etappe. Vincenzo Nibali maakte een gretige indruk en sprong meerdere malen mee in de aanval, maar het was niet direct raak voor de Siciliaan. Na een paar pogingen was de vlucht van de dag gevormd en reed er opnieuw een grote groep aan de leiding. Daarbij twee Nederlanders: Dylan van Baarle en Bauke Mollema. Naast Nibali waren ook Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Warren Barguil en Simon Yates van de partij.

Vincenzo Nibali 2019

Ondertussen geraakte Thibaut Pinot in de problemen. Donderdag liep hij spierletsel op en daar was hij duidelijk niet van hersteld. In tranen stapte de topfavoriet van zijn fiets en dook hij na iets meer dan dertig kilometer de ploegleiderswagen in. Einde Tour voor de nummer vijf van het klassement, die samen met Egan Bernal de favorietenstatus deelde.

In de kopgroep deed Damiano Caruso goede zaken. De Italiaanse ploegmaat van Nibali kwam als eerste boven op de Aussois en pakte ook op de westkant van de Madeleine de volle buit. Virtueel wipte hij over Romain Bardet heen, die na zijn tweede plaats van donderdag een mindere dag kende. Voor Caruso was het echter vooral van belang om op de volgende klim goed te presteren, want op de top van de l’Iseran lagen er maar liefst 40 punten op de eerste renner te wachten.

Hagel en sneeuw

Op de l’Iseran werden alle koplopers teruggepakt door de klassementsmannen. Na kopwerk van Wout Poels was het Thomas die als eerste versnelde, gevolgd door een demarrage van Kruijswijk. Het zorgde voor verbrokkeling en spektakel. Alaphilippe zakte er zoals verwacht doorheen, terwijl Bernal juist sterk oogde en van de rest wegreed. De Colombiaan kreeg nog even gezelschap van Simon Yates, maar liet hem voor de top van de l’Iseran achter en kwam met een voorsprong van een minuut op een groepje met Kruijswijk, Thomas en Buchmann over de top. Virtueel reed hij in het geel, want Alaphilippe kwam op meer dan twee minuten achterstand over het dak van de Tour gereden.

Ondertussen doken er beelden op van de afdaling. De wegen lagen vol met sneeuw en hagel (het gevolg van kleine aardverschuivingen), waardoor de organisatie genoodzaakt was om in te grijpen. Terwijl de renners op de plek des onheils afstormden, werd de wedstrijd stilgelegd. Een verstandige beslissing, want het was levensgevaarlijk om door de modderstromen te rijden. De renners reageerden verbaasd, niet wetende dat de wegen echt niet begaanbaar waren. Vooral Rigoberto Uran en Julian Alaphilippe waren het niet eens met de beslissing. Voor Kruijswijk valt het jurybesluit ook slecht uit, want hij had zijn zinnen op de slotklim naar Tignes gezet en blijft op achterstand van onder andere Alaphilippe staan.


Tourbaas Prudhomme in gesprek met Thomas.

De tijden op de top van de Iseran zijn bepalend. Hierdoor wint Bernal de rit voor Yates en neemt de Colombiaan de leiderstrui over van Alaphilippe. Barguil finisht als derde voor De Plus en Kruijswijk.

Share this post