Bennett klasse apart in Imola, Van Poppel tweede

Bennett klasse apart in Imola, Van Poppel tweede

De twaalfde Giro-etappe is op indrukwekkende wijze gewonnen door Sam Bennett. De Ier van BORA-hansgrohe sprintte met nog 400 meter te gaan in één ruk naar de aanvallers Matej Mohoric en Carlos Betancur toe en won op grootse wijze de sprint. Danny van Poppel werd op enkele fietslengten tweede.

Kopgroep van vijf

Het leek een typische sprintersrit te worden, maar daar kwam in de finale gelukkig verandering in. Vijf renners (Frapporti, Zhupa, Maestri, Senni en Mosca) waren vanuit het vertrek weggereden en kleurden de twaalfde etappe. De voorsprong liep naarmate de etappe vorderde terug en van de vijf aanvallers wisten Maestri en Mosca het langst vooruit te blijven. Op twintig kilometer van het einde werden ze door een op hol geslagen peloton ingerekend. Op hol geslagen? Ja, want op de kletsnatte Italiaanse wegen was het peloton in tweeën gebroken en waren Domenico Pozzovivo, Miguel Angel Lopez, George Bennett, Richard Carapaz en Elia Viviani de grootste slachtoffers.

De voorsprong van het peloton op de achterblijvende groep bedroeg een halve minuut, maar werd snel dichtgereden door de mannen van Bahrain-Merida en Astana. Zodoende was het peloton op twintig kilometer van het einde weer nagenoeg compleet en keerde de rust weer terug. Etappefavoriet Viviani had echter wel de slag gemist.

Aanval Wellens

Er zijn maar weinig renners die blij worden van regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen, maar Tim Wellens is daar zeker één van. De Belg heeft al een ritzege op zak, maar demarreerde net voor het ingaan van de slotronde op het F1-circuit van Imola en pakte een mooie voorsprong. Quick-Step zette zich op kop van het peloton, maar had schijnbaar niet door dat kopman Viviani op achterstand reed. De Belgische ploeg liet zich weer terugzakken, waardoor de voorsprong van Wellens groeide tot zo’n twintig seconden.

Lang hield zijn aanval niet stand, want bij het oprijden van een klimmetje naast het autocircuit gingen Diego Ulissi en Carlos Betancur ervandoor. Op vijf kilometer van de finishstreep kregen ze gezelschap van meesterdaler Matej Mohoric, die als een bezetene naar beneden reed. Betancur kon als enige volgen, maar had niet de benen om over te nemen en deed geen één keer kopwerk, tot ergernis van Mohoric. Ze draaiden op 800 meter van het einde het autocircuit op en enkele honderden meters later trok Bennett al de sprint aan. Niemand kon de Ier volgen. Bennett pakte zodoende zijn tweede ritzege en bleef Danny van Poppel ruimschoots voor.

Simon Yates blijft in het klassement aan de leiding staan voor Tom Dumoulin. Vrijdag wacht er opnieuw een rit voor de sprinters, waarna twee bergetappes op het programma staan.

Uitslag 12e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) 4:49:34 uur
2. Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo ) ,,
3. Niccolo Bonifazio (Bahrain-Merida) ,,
4. Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin) ,,
5. Jürgen Roelandts (BMC) ,,
6. Michael Morkov (Quick-Step) ,,
7. Manuel Belletti (Androni) ,,
8. Clément Venturini (AG2R) ,,
9. Florian Sénechal (Quick-Step) ,,
10. Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) ,,

Uitslag + klassement

Share this post