Begrip voor beslissing van organisatie: ‘Ze konden niet anders’

Begrip voor beslissing van organisatie: ‘Ze konden niet anders’

Het was een bizar gezicht in de afdaling van de Col de l’Iseran. Na een (kleine) aardverschuiving was heel de weg ondergelopen met modder en lag er verderop nog sneeuw en hagel op het asfalt. Onbegonnen werk, zo vond ook de Tourorganisatie. Bijna iedereen kan zich in de beslissing van de organisatie vinden.

‘Juiste beslissing’

Voor Ineos viel de beslissing goed uit. Omdat de tijd op de top van de Iseran bepalend is, neemt Egan Bernal de gele leiderstrui over van Julian Alaphilippe. Op de top had de Colombiaan een voorsprong van meer dan twee minuten op de Fransman, waardoor hij met een halve minuut verschil het geel overneemt. “Dit is de juiste beslissing”, zei Dave Brailsford na afloop tegen de pers. “Ze konden niet anders. Het was gewoon heel erg gevaarlijk.”

Ook Servais Knaven kan zich vinden in het neutraliseren van de rit. “Ik zit hier met gemengde gevoelens. Natuurlijk ben ik blij dat we het geel hebben, maar aan de andere kant konden we in het vervolg van de etappe nog meer tijd pakken op de concurrentie”, aldus de Nederlandse ploegleider van Ineos.

Jumbo-Visma baalt

Steven Kruijswijk zal iets minder blij zijn. Hij traint vaak in de buurt van de slotklim en had zich op de Iseran gespaard om op de Montée de Tigne uit te pakken. “Er was nog 39 kilometer te gaan. Onze tactiek was op reserve de voorlaatste col op te gaan, goed af te dalen en dan alles te geven bij de laatste klim. Nu hebben we ons plan niet kunnen uitvoeren. Dat is enorm balen”, zei ploegleider Frans Maassen tegen het ANP. “Als organisatie doe je dit niet graag. Ik denk dat men niet anders kon.”

Officieel is er geen etappewinnaar, “want de finishstreep is niet gepasseerd”, meldt de organisatie. Egan Bernal is wel de nieuwe leider, maar krijgt dus niet de etappeoverwinning op zijn naam.

Share this post