Armstrong: ‘Doe bergop die helmen af!’

Armstrong: ‘Doe bergop die helmen af!’

Lance Armstrong heeft in zijn podcast een opmerkelijk standpunt ingenomen. De zevenvoudig Tourwinnaar pleit ervoor om net als vroeger bergop zonder helm te rijden. Het peloton is toe aan characters als Marco Pantani, vindt de Amerikaan. “Als hij met helm had gereden, was hij nooit zo’n groot icoon geworden.”

Meer persoonlijkheden

Armstrong deed zijn oproep naar aanleiding van de bergetappe met aankomst op Alpe d’Huez. Hij zag beelden terug van Gert-Jan Theunisse, die in 1989 met zijn lange haren als eerste bovenkwam. “Hij was echt een persoonlijkheid, net zoals Marco Pantani. De wielersport heeft nieuwe helden nodig. Iedereen ziet er nu met helmen en brillen op hetzelfde uit. Het lijken net robots. Op die manier staan er geen nieuwe helden op.”

Armstrong ziet er ook geen gevaar in om bergop zonder helm te rijden. Hij maakt de vergelijking met het lopen van een marathon, waarbij de toplopers snelheden van zo’n 20/km per uur bereiken. “Bergop ga je ook niet sneller dan 16 km/h, moeten de marathonlopers dan ook een helm dragen? Wat een onzin. Zij kunnen ook struikelen of vallen, maar dragen ze een helm? Nee.”

‘Geen blessures bergop’

Na Armstrong’s betoog kwam het nieuws naar buiten dat Vincenzo Nibali zijn ruggenwervel had gebroken bij, jawel, een val bergop. Armstrong’s oud-ploegmaat George Hincapie is het dan ook niet eens met het statement van zijn oude kopman. “Als je juist langzamer fietst, breek je veel sneller iets. Als je met hoge snelheid ten val komt, glijdt je meer weg en blijft de schade meestal beperkt tot schaafwonden. Ik heb meerdere malen de Tour en klassiekers als Parijs-Roubaix gereden zonder helm, maar zal dat niemand meer aanraden.”

Armstrong blijft bij zijn standpunt. “Is er ooit iemand geblesseerd geraakt toen hij bergop reed? Niemand raakt geblesseerd zonder helm, dat kan ik je garanderen. Met 12 km/h gebeurt er niets, maar het zou de sport een geweldige boost geven als de renners beter te herkennen zijn”, aldus Armstrong, die met enige zelfspot wel aangaf dat hij waarschijnlijk niet voor verandering gaat zorgen. “Als ik ooit de baas word van de UCI, dan schaf ik als eerste het dragen van een helm bergop af. Maar de kans dat ik voorzitter word, is niet echt groot.”

Share this post