Alaphilippe wint eerste bergrit, Van Avermaet houdt stand

Alaphilippe wint eerste bergrit, Van Avermaet houdt stand

De eerste bergrit in de Tour de France is gewonnen door Julian Alaphilippe. De Fransman van Quick-Step maakte deel uit van een kopgroep van twintig en reed op de voorlaatste klim weg. Na een knappe solo kwam hij met twee minuten voorsprong op de rest als eerste aan. Greg Van Avermaet verdedigde zijn gele trui in stijl en blijft leider.

Gesink en Slagter mee

Waar er de voorbije etappes geen enkele moeite werd gedaan om mee te zitten in de vroege ontsnapping, daar leek het er vandaag op dat iedereen mee wilde zitten. Julian Alaphilippe probeerde meerdere malen weg te rijden en slaagde daar uiteindelijk ook in. Hij kreeg een grote groep mee, met onder anderen Peter Sagan (die de tussensprint won), Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter, Guillaume Martin, Philippe Gilbert en ook geletruidrager Greg Van Avermaet.

Op de tweede van vijf beklimmingen (Col de la Croix Fry) pakte Rudy Molard de punten en begonnen acht renners aan de afdaling. Onder aanvoering van Gesink keerden vijf achtervolgers terug bij de groep van acht en ontstond er een groep van dertien leiders. Op Plateau des Glières (HC) kwam Alaphilippe als eerste boven en reed hij op de stoffige wegen weg van zijn medevluchters. Met een voorsprong van meer dan zes minuten op het peloton volgde een overgangsfase naar de laatste twee beklimmingen van de dag, waarin Alaphilippe werd teruggepakt en de kopgroep werd vergroot tot achttien man.

Weinig actie

Op de Col de Romme was Calmejane de eerste die versnelde, maar lukte het Taaramäe als eerste om te ontsnappen. De Est won al ritten in de Giro en de Vuelta en ging op jacht naar zijn eerste Tourzege. Een kilometer voor de top van de klim kreeg hij gezelschap van Alaphilippe, die hem achterliet en de volle buit pakte op de klim van eerste categorie. In de uitloper kwam Taaramäe weer aansluiten, maar in de afdaling nam Alaphilippe alle risico’s van de wereld en reed hij weer bij hem weg. Met een voorsprong van een halve minuut op Taaramäe, anderhalve op de groep met Gesink en Van Avermaet en bijna zes minuten op het peloton begon de jonge Fransman aan de Colombière.

Op de Colombière gebeurde er nauwelijks iets. Alaphilippe bouwde zijn voorsprong uit en in het peloton reed Sky in een hoog tempo naar boven. Tot een paar kilometer voor de top was er nog geen klassementsrenner gelost, tot Rigoberto Uran plots eraf moest en Bob Jungels, Ilnur Zakarin, Bauke Mollema en Rafal Majka volgden. Ook Alejandro Valverde had het even moeilijk, maar kon net voor de top weer aansluiten bij de inmiddels uitgedunde groep.

Ritwinst Alaphilippe

Alaphilippe daalde zonder problemen naar de overwinning en tekende voor de derde ritoverwinning van Quick-Step in deze Tour. Izagirre won het sprintje om de tweede plaats ten koste van Taaramäe voor de moegestreden Van Avermaet, die knap als vierde eindigde en tegen alle voorspellingen in leider blijft in het algemeen klassement.

Op 3:23 minuten van Alaphilippe finishte de groep der favorieten. Daniel Martin, de enige die een tempoversnelling plaatste op de Colombière, won de sprint. Mollema, Majka, Zakarin en Jungels verloren 51 seconden op de andere klassementsmannen. Met een tijdverlies van 2:36 minuten is Uran de verliezer van de dag. Kruijswijk en Dumoulin verloren geen tijd.

Uitslag 10e etappe Tour de France 2018:

1. Julian Alaphilippe (Quick-Step) 4:25:27 uur
2. Ion Izagirre (Bahrain-Merida) + 1:34 minuut
3. Rein Taaramäe (Direct Energie) + 1:40 minuut
4. Greg Van Avermaet (BMC)  + 1:44 minuut
5. Serge Pauwels (Dimension Data) ,,
6. Lilian Calmejane (Direct Energie) + 2:24 minuut
7. Daniel Martin (UAE Emirates) + 3:23 minuut
8. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) ,,
9. David Gaudu (Groupama-FDJ) ,,
10. Geraint Thomas (Sky) ,,

Uitslag

Share this post