Alaphilippe wint bergrit Dauphiné, Moscon nieuwe leider

Alaphilippe wint bergrit Dauphiné, Moscon nieuwe leider

Julian Alaphilippe heeft de eerste bergrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Fransman rekende in een sprint bergop af met Daniel Martin, Geraint Thomas en Romain Bardet. Klassementsleider Michal Kwiatkowski had het lastig en raakte zijn gele trui kwijt aan ploeggenoot Gianni Moscon.

Cataldo kleurt de finale

Cataldo maakte al vroeg deel uit van een kopgroep en ging er op de Col du Mont Noir van buitencategorie alleen vandoor. Hij pakte een mooie voorsprong en leek even te mogen dromen van de ritoverwinning, maar plots schroefde Sky het tempo op en verdween zijn voorsprong op de vijf kilometer lange slotklim als sneeuw voor de zon. Net voor de slotkilometer demarreerde Guillaume Martin uit het peloton en reed hij tussen Cataldo en het peloton in, maar wist hij de oversteek niet te maken.

AG2R in dienst van Bardet verzorgde vervolgens het tempo. Op 500 meter van de top versnelde Daniel Martin en reed die met Geraint Thomas, Romain Bardet en Julian Alaphilippe in zijn wiel naar Cataldo toe. Het draaide op een sprint met vier uit en daarin was Alaphilippe duidelijk de sterkste. Vanuit het laatste wiel sprong hij naar voren en versloeg hij Martin, Thomas en Bardet.

Michal Kwiatkowski zakte er in de slotkilometer doorheen en raakte zijn leiderstrui kwijt, maar de gele trui blijft wel binnen de ploeg; Moscon is de nieuwe leider voor Kwiatkowski en Thomas.

Share this post