Alaphilippe verrast en wint tijdrit in Pau, Kruijswijk sterk

Alaphilippe verrast en wint tijdrit in Pau, Kruijswijk sterk

De enige individuele tijdrit in de Tour de France 2019 is verrassend gewonnen door Julian Alaphilippe. In een door een valpartij van Wout van Aert ontsierde race tegen de klok bleef hij Geraint Thomas met veertien seconden voor.

Zware val Van Aert

Om 14:00 uur rolde Yoann Offredo als allereerste van het startpodium. Niet veel later volgden al twee kanshebbers voor de dagwinst: Chad Haga en Tony Martin. De viervoudig wereldkampioen startte één minuut voor Haga en werd na amper een paar kilometer al door de Amerikaan ingehaald. Martin had niet zijn zinnen gezet op de overwinning, zoveel was duidelijk. Na afloop kon hij Wout van Aert wel mooi inlichten over het parcours.

Wout van Aert 2019

Van Aert was op voorhand de topfavoriet. Mede door zijn sterke tijdrit in de Dauphiné op een vergelijkbaar parcours waren alle ogen op de Belgisch tijdritkampioen gericht. Onderweg was het echter Thomas De Gendt die de betere tussentijden neerzette. Van Aert ging risico’s nemen en dat resulteerde met nog zo’n kilometer te gaan in een nare valpartij. Van Aert kwam in een bocht in aanraking met de dranghekken en kwam hard ten val. Met een flinke vleeswond werd hij per ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Pau gebracht. Een triest einde van de Tour voor één van de smaakmakers.

De Gendt reed natuurlijk gewoon door en zette zelfs de toptijd neer. Daarna was het lang wachten op de andere kanshebbers. Maximilian Schachmann was zo’n outsider, maar ook hij kwam ten val en brak (waarschijnlijk) zijn sleutelbeen. Niet veel later gingen de klassementsmannen van start.

Mooie driestrijd

Richie Porte zette onderweg scherpe tijden neer, maar gaf in de slotfase tijd prijs op De Gendt. Daarna toonde Steven Kruijswijk zich in positieve zin. De kopman van Jumbo-Visma dook maar liefst zeven tellen onder de eerste tussentijd van De Gendt, maar op dat moment moest Geraint Thomas nog passeren. De Welshman gaf maar één tel toe op de Nederlander. Tot ieders verrassing was geletruidrager Alaphilippe nog vijf tellen sneller.

Bij het tweede tussenpunt na 15,5 kilometer was de situatie veranderd. Kruijswijk dook vier seconden onder de tijd van De Gendt, terwijl Thomas een versnelling had ingezet en daar nog vijftien tellen van afdeed. Even leek Thomas zoals verwacht de winst te gaan pakken, maar dat was wederom buiten Alaphilippe gerekend. De Fransman had zijn voorsprong op Thomas iets uitgebouwd, en met een afdaling op komst was de zege voor Alaphilippe binnen handbereik.

Geraint Thomas 2019

Kruijswijk moest zijn snelle start in de slotfase bekopen en eindigde op tien tellen van De Gendt. Wel pakte hij veel tijdwinst op Egan Bernal, die vijftig seconden toegaf op de Nederlander. Daarna was het wachten op Thomas en Alaphilippe. Op het vlakke reed Thomas het virtuele gat dicht en knalde met 21 seconden onder de tijd van De Gendt. Alaphilippe schudde voor de steile slotklim op vierhonderd meter van het einde even zijn benen los en ging daarna op de pedalen staan. Met een ultieme sprint dook hij op ongekende wijze met vijftien seconden onder de tijd van Thomas.

In het klassement bouwt Alaphilippe zijn voorsprong op Thomas uit naar 1:26 minuut. Kruijswijk klimt van de vierde naar de derde plek en heeft 2:12 minuten achterstand op Alaphilippe. Bauke Mollema klimt van de 21ste naar de zestiende plek en staat maar één plek achter zijn kopman Richie Porte, die goede zaken doet.

Uitslag 13de etappe Tour de France 2019:

1. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) 35:00 minuten
2. Geraint Thomas (Ineos) +  14 seconden
3. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) + 36 seconden
4. Rigoberto Uran (EF Education First ) ,,
5. Richie Porte (Trek-Segafredo) + 45 seconden
6. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) ,,
7. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) + 49 seconden
8. Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step) + 52 seconden
9. Enric Mas (Deceuninck-Quick-Step) + 58 seconden
10. Joey Rosskopf (CCC) + 1:01 minuut

Uitslag en klassement

Share this post