Alaphilippe profiteert van valpartij Yates, Mollema vierde

Alaphilippe profiteert van valpartij Yates, Mollema vierde

De zestiende etappe in de Tour de France 2018 is gewonnen door Julian Alaphilippe. In een tumultueuze etappe was de Fransman de beste van een grote kopgroep. Adam Yates had lang zicht op de etappeoverwinning, maar kwam in de dalende slotkilometers ten val. Alaphilippe profiteerde en boekte zijn tweede ritzege.

Nederlanders van voren

Met 149 man (Damien Howson stapte niet op) ging de Tour de France na een rustdag in Carcassonne weer verder. Al snel werd de koers stilgelegd door de organisatie wegens een demonstratie. De politie trad hard op, gebruikte pepperspray om de boerendemonstranten weg te vegen en dat spul kwam ook in de ogen van de renners terecht. Hierdoor werd de koers geneutraliseerd en konden de renners hun ogen schoonspoelen met oogdruppels.

Chris Froome pepperspray 2018

Lees ook

Etappe stilgelegd vanwege pepperspray

Na 10 minuten oponthoud ging de zestiende etappe weer verder en brak de koers direct open. Na een razendsnel eerste uur (48,7 km/h) probeerde de ene na de andere aanvaller weg te rijden, maar pas na zo’n 100 kilometer lukte het een groep om daadwerkelijk weg te blijven. Liefst 44 renners hadden een voorsprong gepakt op het peloton. Later kwamen er nog drie renners aansluiten en werd het totaal aantal renners in de voorste groep op 47 gezet. Vijf Nederlanders maakten deel uit van de kopgroep: Bauke Mollema, Robert Gesink, Koen de Kort, Marco Minnaard en Tom-Jelte Slagter. Tom Dumoulin stuurde drie man mee (Simon Geschke, Sören Kragh Andersen en Edward Theuns) en ook de andere klassementsploegen waren goed vertegenwoordigd, met uitzondering natuurlijk van Sky.

Zware val Gilbert

Op de Col de Portet d’Aspet ging Philippe Gilbert er alleen vandoor en begon hij als leider aan de afdaling. Gilbert nam veel risico en moest dat bekopen met een harde val. De Belg mistte een bocht en dook over een stenen wand. Ondanks een val van meerdere meters viel de schade mee en stak hij zelfs zijn duim op richting de camera. Hij liet zich terugzakken in de kopgroep en kon zo zijn weg weer vervolgen.

Na Gilbert’s val trok Gesink stevig door op de Col de Menté en zorgde hij ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Alaphilippe sprokkelde wederom bergpuntjes mee, waarna hij samen met Gregor Mühlberger werd teruggepakt door elf man. Gesink en Mollema zaten erbij, net als Adam Yates, Damiano Caruso, Marc Soler, Michael Valgren, Rudy Molard, Guillaume Martin, Pierre Latour, Gorka Izagirre en Domenico Pozzovivo. Samen reden ze met een voorgift van anderhalve minuut op zes achtervolgers door de vallei, koersend richting de slotklim Col du Portillon.

Valpartij Yates

Gesink ging op de Portillon opnieuw in de aanval en kreeg Pozzovivo mee. Mollema wist later de aansluiting te maken en kreeg ook gezelschap van Soler, Izagirre en Yates. Laatstgenoemde ging er daarna vandoor en begon met een voorsprong van iets minder dan twintig seconden op Alaphilippe aan de afdaling. De Fransman nam veel risico en zette de druk er bij Yates vol op, waardoor de Brit foutjes ging maken en zelfs ten val kwam. Alaphilippe passeerde hem en weer niet meer bijgehaald. De Fransman boekte zodoende zijn tweede etappezege.

Mollema finishte achter Izagirre en Yates als vierde. Gesink bolde moegestreden als zesde over de finish. Het uitgedunde peloton kwam op 8:52 minuten over de streep, maar tijdsverschillen ontstonden er niet tussen de klassementsmannen.

Uitslag 16e etappe Tour de France 2018

1. Julian Alaphilippe (Quick-Step) 5:13:22 uur
2. Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) + 15 seconden
3. Adam Yates (Mitchelton-Scott) ,,
4. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) ,,
5. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) + 18 seconden
6. Robert Gesink (Quick-Step) + 37 seconden
7. Michael Valgren (Astana) +56 seconden
8. Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe) ,,
9. Marc Soler (Movistar) + 1:10 minuut
10. Pierre Latour (AG2R) + 1:18 minuut

Uitslag en klassement

Share this post