Alaphilippe denkt niet aan klassement: ‘Mijn Tour is al geslaagd’

Alaphilippe denkt niet aan klassement: ‘Mijn Tour is al geslaagd’

Julian Alaphilippe staat halverwege de 106de Tour riant aan de leiding. Met meer dan een minuut voorsprong op het Ineos-duo Geraint Thomas en Egan Bernal is zijn gele trui voorlopig nog niet in gevaar, al heeft de Fransman niet de illusie dat hij die trui tot in Parijs zal dragen. “Dat lijkt mij onmogelijk”, zegt hij op de rustdag.

‘Alles wat nu volgt is bonus’

Vooralsnog maakt Alaphilippe bergop een prima indruk. Op La Planche des Belles Filles reed hij zelfs even voor de groep met klassementsmannen uit en finishte hij in het gezelschap van Thomas. Als straks de hoogtemeters beginnen te tellen en de loodzware slotweek wacht, verwacht Alaphilippe niet langer in het geel te staan. “Ik heb enorm genoten van deze eerste tien dagen in de Tour de France. Ik verspeelde mijn trui weliswaar even, maar ik knokte me terug in het geel en daar ben ik trots op. Alles wat nu nog volgt in de Tour is bonus, mijn Tour is al geslaagd.”

Met winst in de Strade Bianche, Milaan-San Remo en de Waalse Pijl toonde hij in het voorjaar al aan dat het met de benen wel goed zit. Die goede lijn trekt hij door in de Tour. In de derde rit naar Épernay sloeg hij een dubbelslag en op twee dagen na is hij altijd de klassementsleider gebleven. “Het algemeen klassement is nooit mijn doel geweest. Toen het parcours van de Tour werd gepresenteerd, wist ik dat er mogelijkheden waren om iets moois te realiseren. Ik heb echt toegewerkt naar die eerste week, die eerste tien dagen. Niet naar het einde van de Tour”, zegt hij tegen het ANP.

Trui afstaan

De 27-jarige renner van Deceuninck-Quick-Step ziet het dan ook niet gebeuren om straks met het geel om de schouders op de Champs-Élysées te staan. “Dat acht ik niet mogelijk. Het zwaarste deel van de Tour moet nog komen met de Pyreneeën en de Alpen. Er moet nog veel geklommen worden en ik ben me ervan bewust dat ik die trui opnieuw zal moeten afstaan.”

Alaphilippe hoopt nog tot de tijdrit in Pau (vrijdag) het geel te verdedigen. “Ik voel me sterker dan ooit op dit moment, maar dat kan keren. Ik hoop die trui nog tot en met de tijdrit in Pau te dragen, dat zou speciaal zijn, als laatste mogen starten. Lukt het niet, dan is dat zo.”

Julian Alaphilippe 2019

Share this post