Aerts wint Koppenbergcross, off-day Van der Poel

Aerts wint Koppenbergcross, off-day Van der Poel

De 29e Koppenbergcross is gewonnen door Toon Aerts. Vorig jaar moest de Belg nog zijn meerdere erkennen in Mathieu van der Poel, maar deze editie speelde Van der Poel geen rol van betekenis. Na anderhalve ronde moest hij de leiders laten gaan en kwam hij op meer dan vier minuten achterstand als 21e binnen.

Belgische winnaars

Vanwege Allerheiligen – een nationale feestdag in België – liep half Vlaanderen uit voor de Koppenbergcross. Om 13:45 uur gingen de vrouwen van start en reed Annemarie Worst in de eerste ronde al weg van de rest. Zonder de niet deelnemende Marianne Vos pakte Worst een mooie voorsprong, maar werd ze later teruggepakt door ploeggenote Alice Arzuffi en Kim Van de Steene. In de slotronde reed Van de Steene weg en mocht ze op de Koppenberg het zegegebaar maken. Arzuffi werd op bijna een halve minuut tweede voor Worst.

Om 15:00 uur waren alle ogen gericht op Mathieu van der Poel. De Europees kampioen ging heuvelop goed van start, maar zakte er daarna iets doorheen. Na anderhalve ronde bungelde hij achteraan het voorste groepje en dacht iedereen nog even dat hij krachten spaarde, maar al snel bleek het toch anders in elkaar te steken. Na een bijna-val verloor MvdP het contact met de voorste renners en maakte hij een aangeslagen indruk. Terwijl Wout van Aert, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout steeds verder wegreden, werd Van der Poel zelfs bijgehaald door achtervolgers. Na een half uur cross gaf Van der Poel zich gewonnen. Hij rechtte letterlijk zijn rug, keek verdwaald om zich heen en reed doelloos de wedstrijd uit.

Sterke Aerts

Vooraan maakten Aerts en Van Aert de sterkste indruk. Na tweederde wedstrijd reden ze Vanthourenhout er op de Koppenberg af, maar die knokte zich weer knap terug. Bij het horen van de bel trok Aerts opnieuw stevig door en moest Van Aert passen, terwijl Vanthourenhout wel een antwoord had op de versnelling van Aerts. Van Aert had de twee leiders bijna te pakken, maar moest net voor het oprijden van de Koppenberg zich gewonnen geven. Aerts schudde op de laatste klim alles uit zijn lijf en won na een mooie krachtsinspanning ruim voor Vanthourenhout (11 seconden) en Van Aert (13 seconden). Lars van der Haar finishte op 58 seconden als vierde.

‘Niet mijn rondje’

Van der Poel reed de wedstrijd nog wel uit, maar finishte slechts als 21e op 4:12 minuten (!). “Het was niet leuk vandaag. Ik heb geen idee hoe het komt. Bij de start voelde ik mij al slecht, op zo’n parcours is het dan lastig om er nog wat van te maken. Het is niet mijn favoriete omloop, maar vorig jaar heb ik bewezen dat ik het wel aankan. Het kan gebeuren, op naar zondag”, aldus Van der Poel tegenover Sporza, die zondag zijn Europese titel verdedigt in Rosmalen.

Share this post