Getest: Zeal Houffa25, hoogwaardige webwielen

Getest: Zeal Houffa25, hoogwaardige webwielen

Van al het geld dat je als snelle xc-mountainbiker in je bike kan stoppen, is een investering in een lichte en stijve wielset het best besteedt. Zeker omdat het Nederlands/Duitse wielenmerk Zeal er met een online-verkoopmodel prijstechnisch de scherpe randjes vanaf weet te halen. Hun carbon wielset HOUFFA25 komt namelijk op € 1.399,-.

Nog steeds niet gratis, maar de value-for-money die Zeal biedt is meer dan goed. De handgebouwde wielen ademen kwaliteit, met DT Swiss 240-naven, Sapim CX Ray-spaken (CX spaken aan de aandrijfzijde achteraan!), messing spaaknippels en gegraveerde logo’s. Een en ander resulteert in een totaalgewicht van slechts 1.585 gram. Los van de kwaliteit en het gewicht is ook de manier van levering onderscheidend; je krijgt de wielen, reeds voorzien van een Schwalbe-bandenset, in twee robuuste wieltassen thuisgestuurd. Om het bos in te gaan hoef je dus alleen nog maar de remschijven te monteren. Binnenbandloos rijden? Geen probleem, tubeless-velglint zit er ook al op.

Ook in de praktijk stellen deze internetwielen niet teleur. Het lagere gewicht doet zich goed voelen bij het op gang brengen van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets na een haakse bocht of bij het nemen van de korte en felle klimmetjes die veel Nederlandse mtb-routes kenmerken. Even aanzetten, bam, bam, bam, en je bent alweer boven! En ook met de stijfheid lijkt niks mis te zijn; het voorwiel laat zich uitermate exact plaatsen en laat zich niet van de wijs brengen door hobbels, wortels en keien. Daarbij blijkt ook de bandenset erg goed gekozen; de Racing Ralph achter en de iets meer geprofileerde Rocket Ron aan de voorkant bieden voor de trails in onze contreien de perfecte combinatie van rolweerstand (erg laag) en grip (ruim voldoende).

Vanwege de kloeke hoogte van de velgen (25 mm) was ik vooraf bang voor een wat bokkig karakter, maar die angst blijkt ongegrond. Dat de banden dankzij de haakloze velgrand mooi breed vallen en daardoor effectief in volume toenemen, draagt daar zeker aan bij. Kortom, met deze mountainbikewielset brengt Zeal een rondom geslaagd product, dat perfect tegemoet komt aan de wensen van de Nederlandse mountainbiker. Goed gedaan!

Zeal Houffa25, € 1.399,-
Meer info: zeal-cycling.com

Share this post