Zware val Evenepoel overschaduwt winst Fuglsang in Lombardije

Zware val Evenepoel overschaduwt winst Fuglsang in Lombardije

De 114de editie van de Ronde van Lombardije is gewonnen door Jakob Fuglsang. De Deen van Astana reed op de slotklim San Fermo weg van George Bennett (Jumbo-Visma) en speelde daarmee het ploegenspel perfect uit. De wedstrijd werd overschaduwd door een zware valpartij van Remco Evenepoel, die in het ravijn terechtkwam. Hij werd bij bewustzijn naar het ziekenhuis afgevoerd.

De valpartij gebeurde in de gevaarlijke afdaling van de Muro di Sormano. Evenepoel moest een gaatje laten en nam veel risico om een groep te volgen, maar nam daarbij iets teveel risico. Hij viel over de rand van een muur het ravijn in. Zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets bleef staan, na enkele minuten werd Evenepoel door reddingswerkers naar boven gehaald. Bij bewustzijn werd hij in een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Astana speelt het goed uit
De koers ging verder zonder de topfavoriet. Jakob Fuglsang, Aleksandr Vlasov en George Bennett reden op de daaropvolgende Civiglio weg van Bauke Mollema, Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone. Mathieu van der Poel reed lange tijd achter die groep, maar kon de aansluiting niet maken. Op de Civiglio moest Vlasov regelmatig terrein prijsgeven op Fuglsang, maar begonnen ze toch met zijn drieën aan de slotkilometers.

Mollema deed er alles aan om nog bij de drie aanvallers te komen, maar moest zich na een verkeerde ingeschatte bocht toch gewonnen geven. Vlasov, Fuglsang en Bennett stormden op de San Fermo af, de laatste hindernis met de top op vijf kilometer van het einde. Bennett speelde het slim door direct te demarreren. Vlasov hing namelijk al aan het elastiek en de versnelling van Bennett zorgde ervoor dat Astana geen overtalsituatie meer had. Tot tweemaal toe schudde Bennett aan de boom, maar liep hij op een counter toen Fuglsang er zelf vandoor ging.

In de afdaling richting Como maakte Fuglsang geen fout en mocht hij na Luik-Bastenaken-Luik (2019) zijn tweede monument bijschrijven. Bennett finishte op gepaste afstand als tweede, Vlasov maakte het Astana-feest compleet. Titelverdediger Mollema passeerde knap als vierde de finishstreep.

Il Lombardia 2020

Aanrijding
Achtervolger Maximilian Schachmann werd in de slotkilometers nog aangereden door een auto, die plots op het parcours reed en Schachmann had gemist. De Duits kampioen kon gelukkig wel zijn weg vervolgen.

Share this post