Yates wint loodzware bergetappe, Kruijswijk zesde

Yates wint loodzware bergetappe, Kruijswijk zesde

Adam Yates heeft de derde rit in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Brit was in een sprintje bergop sneller dan Egan Bernal en Daniel Martin. Thomas De Gendt verloor meer dan twee minuten, maar blijft leider.

Weening in de aanval

Op de bijna twintig kilometer lange Vallter 2000 reed Pieter Weening even aan de leiding. De Fries zat mee in de vlucht van de dag en bleef als laatste aanvaller over. Op de grote plaat reed hij de klim van 6% gemiddeld omhoog. Kans op de ritzege maakte hij niet, want ruim voor de finish werd hij teruggepakt door de groep der favorieten.

Egan Bernal plaatste als eerste een demarrage en kreeg landgenoot Nairo Quintana mee. Even later sloot Yates aan, maar de samenwerking was ver te zoeken. Martin en Miguel Angel Lopez konden daarom terugkeren, al was daar het beste wel bij af. Steven Kruijswijk reed tussen die groep en een achtervolgende groep met onder andere Thibaut Pinot en Romain Bardet in.

Sterke Yates, Kruijswijk zesde

Het draaide op 2200 meter hoogte op een sprint uit. Yates toonde zich daarin de sterkste en verwees Bernal en Martin naar de dichtste ereplaatsen. Kruijswijk bolde verdienstelijke als zesde over de finishstreep. Hij gaf een halve minuut toe. Wilco Kelderman werd negende op 51 seconden.

Na hem was het wachten op De Gendt. Hij verdedigde een voorsprong van bijna drie minuten en slaagde erin om leider te blijven. Op 2.22 minuten van de ritwinnaar kwam hij net achter Alejandro Valverde over de streep gereden. Daardoor blijft hij leider voor Martin (23 seconden) en Yates (27 seconden). Kruijswijk staat nu zevende, Kelderman tiende.

Share this post