WK wielrennen 2018: Voorbeschouwing wegrit vrouwen

WK wielrennen 2018: Voorbeschouwing wegrit vrouwen

Met drie Nederlandse dames op het podium van het WK tijdrijden zijn ook zaterdag alle ogen op de oranjehemden gericht als de wegrit verreden wordt. Wie volgt Chantal Blaak op? Wij blikken vooruit op de WK-wegrit voor vrouwen!

Parcours

De WK-wegwedstrijd is 156,2 kilometer lang en voert van Kufstein naar Innsbruck. Het dorpje Endach mag de start organiseren. Na 85 kilometer (met daarin de lastige klim naar Gnadenwald) wordt het plaatselijke circuit opgereden. Drie keer moeten de dames het parcours van 23,9 kilometer afleggen met daarin de 7,9 kilometer lange klim (gemiddeld 5,7%) naar Igls. Na de top gaat het zo’n zeven kilometer in dalende lijn en zeven kilometer vlak richting de finish in Innsbruck.

WK Parcours 2018 vrouwen

Het parcours telt 2.400 hoogtemeters en belooft een ware uitputtingsslag te worden. Om 12:21 uur gaat de vrouwenwedstrijd van start, rond 16:27-16:56 wordt de finish verwacht.

Favorieten

Met Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen beschikt Nederland over twee absolute topfavorieten. Op basis van de seizoensresultaten heeft Van Vleuten (13 overwinningen) de beste papieren, maar ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Dus zou Olympisch kampioene Anna van der Breggen (goed voor 8 overwinningen) zomaar haar eerste individuele wereldtitel kunnen pakken. Gesteund door een sterke ploeg met daarin Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Chantal Blaak, Amy Pieters en Janneke Ensing zijn er voldoende medaillekansen. Drievoudig wereldkampioene Marianne Vos is er overigens niet bij; zij richt zich al volledig op het veldrijden.

Annemiek van Vleuten 2018

Tijdens het EK wielrennen in Glasgow kostte een rare koerstactiek de Nederlandse vrouwenploeg de kop. Van der Breggen maakte toen deel uit van een kansrijke kopgroep, maar werd door haar eigen teamgenoten teruggehaald. Een massasprint volgde en daarin was de Italiaanse Marta Bastianelli sneller dan Vos. Met de juiste tactiek moet dat zaterdag beter gaan. Eén voordeel: het parcours is een stuk selectiever dan in Glasgow.

Wie moeten de Nederlandse dames in de gaten houden? De Amerikanen rekenen op de afscheidnemende Megan Guarnier, ploeggenote van Van der Breggen bij Boels-Dolmans. De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman is ook een gevaarlijke klant (2e in de Giro Rosa) net als Amanda Spratt uit Australië. Andere namen die we in de gaten moeten houden zijn Cecilie Ludwig Uttrup (Denemarken), Kasia Niewiadoma (Polen), Elisa Longo Borghini (Italië), Ana Santesteban, Eider Merino (Spanje) en Shara Gillow (Australië).

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Annemiek van Vleuten
*** Anna van der Breggen, Ashleigh Moolman
** Megan Guarnier, Amanda Spratt, Kasia Niewiadoma
* Cecilie Ludwig Uttrup, Shara Gillow, Ana Santesteban, Eider Merino, Lucinda Brand

TV

Vanaf 12:00 uur is de wegrit live te volgen op o.a. NOS, Sporza en Eurosport.

Loading ... Loading …

Share this post