WK wielrennen 2018: Voorbeschouwing tijdrit

WK wielrennen 2018: Voorbeschouwing tijdrit

Na de ploegentijdrit is het tijd voor de individuele tijdritten. Maandag trapten de junior-vrouwen af en zorgde Rozemarijn Ammerlaan voor de eerste (individuele) Nederlandse wereldtitel. Geeft Tom Dumoulin dat woensdag een mooi vervolg? Wij blikken vooruit op de WK tijdrit voor mannen.

Parcours

Als je de routes van de ploegen- en individuele tijdrit van de mannen naast elkaar zet, zie je nauwelijks een verschil. Net als in de ploegentijdrit begint de individuele tijdrit nagenoeg vlak en doemt in de slotfase een flinke klim op, waarna het richting de finish in Innsbruck in dalende lijn gaat. Een mooi parcours voor renners met een grote motor én klimbenen: Tom Dumoulin dus.

WK tijdrijden 2018 parcours

De start vindt om 14:10 uur plaats in Rattenberg, dat met 400 inwoners het kleinste dorp van Oostenrijk is. Via Buch in Tirol wordt er koers gezet richting de klim naar Gnadenwald. De bijna vijf kilometer lange klim loopt gemiddeld 7,1% omhoog en zakt de tweede en derde kilometer zelfs niet tot onder de 10%. Na de top loopt de klim nog een kilometer vals plat door tot het plaatsje Gnadenwald, waarna een afdaling van zo’n zeven kilometer volgt. De laatste acht kilometer loopt het parcours op en af naar Innsbruck, waar de 52,5 kilometer lange race tegen de klok eindigt.

Favorieten

Tom Dumoulin of Rohan Dennis? Het gaat ongetwijfeld een duel worden tussen de regerend wereldkampioen en de renner die nog nooit op het WK-podium stond. Zondag waren ook alle ogen gericht op Sunweb (Dumoulin) en BMC (Dennis), maar ging Quick-Step er met de winst vandoor. De kans dat woensdag een outsider wint is een stuk kleiner. Dumoulin weet wat er nodig is om wereldkampioen te worden en heeft ten opzichte van Dennis een streepje voor vanwege de klim, al is het verschil minimaal. De vraag is hoe fris Dumoulin nog is na de Giro en de Tour. Dennis liet onlangs in de Vuelta met twee tijdritoverwinningen zien dat het met zijn benen wel goed zit..

Tom Dumoulin 2017

Vorig jaar versloeg Dumoulin in het Noorse Bergen Primoz Roglic en Chris Froome, maar zij zijn er niet bij. Roglic richt zich op de wegrit en Froome vindt het na een loodzwaar seizoen wel welletjes. Ook zijn landgenoot Geraint Thomas is er niet bij. Daarom is het gat van de absolute wereldtop (Dumoulin en Dennis) naar de subtop erg groot. Het is de vraag wie er een topdag heeft en voor een verrassing kan zorgen. Misschien kan viervoudig winnaar Tony Martin voor een stunt zorgen, al is bij hem het vet wel van de soep.

De lijst met outsiders is echter enorm groot. Maximilian Schachmann, Jonathan Castroviejo, Nelson Oliveira, Wilco Kelderman, Victor Campenaerts, Stefan Küng en Vasil Kiryienka zouden zomaar op het podium kunnen eindigen. Een echte naam steekt hier niet bovenuit, al hebben Schachmann en Castroviejo wel iets betere kaarten dan de rest.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Tom Dumoulin
*** Rohan Dennis
** Jonathan Castroviejo, Maximilian Schachmann, Nelson Oliveira
* Tony Martin, Victor Campenaerts, Wilco Kelderman, Stefan Küng, Vasil Kiryienka, Bob Jungels, Michal Kwiatkowski

TV

Sporza en Eurosport zijn er vanaf het begin live bij.

Share this post