WK wielrennen 2018: Voorbeschouwing ploegentijdrit

WK wielrennen 2018: Voorbeschouwing ploegentijdrit

Jodelahiti! Met Team Sunweb als titelverdedigers gaan zondag de wereldkampioenschappen wielrennen met een ploegentijdrit van start. De vrouwen moeten een afstand van 53,8 kilometer afleggen, terwijl de mannen 62,1 kilometer kop over kop moeten rijden. Wie winnen er in Oostenrijk? Wij blikken vooruit.

Geschiedenis

In 2012 werd in Limburg de ploegentijdrit toegevoegd aan het WK-programma. Met Omega Pharma-Quick-Step en Specialized-Lululemon leverde dat twee mooie winnaars op. Het was achteraf ook een voorteken, want de vrouwenploeg werd maar liefst vier keer wereldkampioen en de mannen van Quick-Step zegevierden drie keer. Dat jaar rekende Quick-Step nipt af met BMC, dat uiteindelijk twee keer succesvol was. Sunweb zorgde vorig jaar eindelijk voor een andere winnaar.

Quick-Step 2012

De Duitse ploeg won vorig jaar bij zowel de mannen als de vrouwen. Bij de vrouwen versloeg Sunweb (met o.a. Ellen van Dijk in de gelederen) de titelverdediger Boels-Dolmans. Tom Dumoulin speelde een hoofdrol in de wereldtitel bij de mannen door BMC en Sky te verslaan. Het was zijn eerste van twee wereldtitels, later kwam daar de individuele tijdrit-wereldtitel nog bij.

Het is overigens de laatste keer dat de WK ploegentijdrit voor merkenteams worden georganiseerd.

Erelijst:
2012: Omega Pharma-Quick-Step & Specialized-Lululemon
2013: Omega Pharma-Quick-Step & Specialized-Lululemon
2014: BMC & Specializ-Lululemon
2015: BMC & Velocio-SRAM
2016: Etixx-Quick-Step & Boels-Dolmans
2017: Sunweb & Sunweb

Parcours

De ploegentijdrit start zondag in Ötztal, dat ten zuidwesten van finishplaats Innsbruck ligt. Tijd om op gang te komen is er voor de ploegen niet, want bijna direct staat er een kort maar venijnig klimmetje op het menu. Daarna is het bijna 40 kilometer volle bak gassen naar Kematen in Tirol, waarna de vrouwen in een rechte lijn naar Völs rijden en de mannen een extra lusje maken.

Hoogteprofiel vrouwen

De vrouwen krijgen daarom een minder zwaar parcours voorgeschoteld dan de mannen. Het parcours is met een afstand van 53,8 kilometer dan wel lang, maar de 4,6 kilometer lange klim (met gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%) naar Amaxs ontbreekt. Na de zwaarste hindernis van de dag met stijgingspercentages van 13% trekken zowel de mannen als de vrouwen via Völs naar finishplaats Innsbruck, waar de laatste kilometers op en af gaan. Het is een lastig parcours met veel klimwerk, maar wel geschikt voor hardrijders. Voor niet-klimmers wordt het een kwestie van indelen en het eerste gedeelte voor hun rekening nemen, dan kunnen de betere klimmers de klus afmaken.

Hoogteprofiel mannen

Om 10:10 uur gaat de eerste vrouwenploeg van start, om 12:05 uur wordt het laatste team aan de finish verwacht. De mannen beginnen om 14:40 uur en eindigen rond 17:10 uur.

Favorieten

Bij de mannen gaat het waarschijnlijk een gevecht worden tussen BMC en Sunweb en daarmee indirect een duel tussen Rohan Dennis en Tom Dumoulin. Dennis won onlangs nog twee tijdritten in de Vuelta en reist met een goed gevoel af naar Oostenrijk. Met Paddy Bevin, Damiano Caruso, Greg Van Avermaet, Tejay van Garderen en Stefan Küng aan zijn zijde hoopt hij BMC de derde wereldtitel te bezorgen. Sunweb treedt aan met Dumoulin, Wilco Kelderman, Michael Matthews, Sam Oomen, Chad Haga en Sören Kragh Andersen.

Sunweb

Quick-Step (o.a. Terpstra, Jungels en Schachmann), Mitchelton-Scott (o.a. Durbridge), Sky (o.a. Moscon, Kwiatkowski en Castroviejo) en Katusha-Alpecin (o.a. Martin en Dowsett) behoren tot de outsiders. LottoNL-Jumbo zal naar alle waarschijnlijkheid geen rol van betekenis spelen. Door blessures (Robert Gesink) en afzeggingen (Primoz Roglic) staan Jos van Emden, Danny van Poppel, Tom Leezer, Koen Bouwman, Timo Roosen en Neilson Powless aan de start.

Er doen overigens maar 21 ploegen mee, waaronder 12 WorldTour-teams. De rest van het veld wordt opgevuld met (Pro-)Continentale teams uit onder andere gastland Oostenrijk.

Bij de vrouwen gaat het waarschijnlijk een driestrijd worden tussen Sunweb, Boels-Dolmans en Mitchelton-Scott. Sunweb en Boels-Dolmans hebben ten opzichte van Mitchelton-Scott een streepje voor en wonnen al eens de wereldtitel, maar de ploeg van Annemiek van Vleuten is een gevaarlijke outsider. In het Zweedse Vargarda was Boels-Dolmans over een afstand van 42,5 kilometer 16 seconden sneller dan Sunweb, maar ontbrak bij Sunweb onder andere Ellen van Dijk. Ongetwijfeld gaat het een mooie strijd opleveren op een snel en bijna bochtenloos parcours.

Boels-Dolmans 2018

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

Mannen:
**** BMC
*** Sunweb, Sky
** Quick-Step, Katusha-Alpecin, Mitchelton-Scott
* Movistar, Astana, BORA-hansgrohe, Trek-Segafredo, LottoNL-Jumbo

Vrouwen:
*** Sunweb
** Boels-Dolmans, Mitchelton-Scott
* Wiggle High 5, Canyon-SRAM, Cervélo-Bigla

TV
Sporza doet zondag vanaf 11:00 uur op Canvas live verslag van de dames, om 13:30 uur zijn de mannen op één te volgen. Ook de NOS en Eurosport zenden het uit.

Share this post