Wielerweekend in vogelvlucht: dit gebeurde er!

Wielerweekend in vogelvlucht: dit gebeurde er!

Er gebeurde het afgelopen weekeinde weer van alles in de professionele wielerwereld. Er werd op Belgische bodem aan veldrijden gedaan, in Italië soleerde Bauke Mollema naar de overwinning en in Tours was Sören Kragh Andersen na een spraakmakende Parijs-Tours de winnaar. Heb je het gemist? Hieronder volgt een korte samenvatting.

Terpstra tweede in Parijs-Tours

Met nog vijftig kilometer te gaan vond er in het peloton een grote valpartij plaats. Niet veel later trok Niki Terpstra stevig door en dunde hij het peloton flink uit. Na een hergroepering versnelde Sören Kragh Andersen en kon alleen Terpstra volgen. De talentvolle Fransman Beñoit Cosnefroy (in 2017 wereldkampioen bij de beloften) maakte de oversteek naar de twee vluchters, maar deed tot ontsteltenis van Terpstra geen kopwerk; zijn kopman Oliver Naesen reed in de achtervolging. Met nog 10 kilometer te gaan demarreerde Kragh Andersen en moesten Terpstra en Cosnefroy het antwoord schuldig blijven. Na een korte solo kwam de Sunweb-Deen in Tours als eerste over de meet. Cosnefroy probeerde brutaal de tweede plaats ‘af te pakken’ van Terpstra, maar werd door de Noord-Hollander in een sprint terechtgewezen. Terpstra werd tweede, Cosnefroy derde.

Terpstra’s manager Patrick Lefevere was tijdens de wedstrijd niet te spreken over het parcours. Volgens Lefevere had het weinig weg van een wegwedstrijd door de vele onverharde wegen. “Ook al winnen we, dit wordt onze laatste deelname aan de koers”, schreef hij op Twitter. Ook Oliver Naesen was niet te spreken over Parijs-Tours 2.0. “Dit was een beetje overdreven. We zijn geen Mathieu van der Poel of Wout van Aert.”

Mollema volgt Boogerd op

Na 19 jaar heeft Michael Boogerd in Bauke Mollema een opvolger gevonden. Boogerd won in 1999 de GP Bruno Beghelli, waarna een tweede Nederlandse overwinning in de Italiaanse semi-klassieker lange tijd uitbleef. Zondag was het dan eindelijk raak: Mollema zorgde met een late uitval voor een Nederlandse zege. In de slotkilometers versnelde de Groninger en bleef hij het peloton (waar nog hard werd gevallen) nipt voor. Carlos Barbero werd op zes seconden achterstand tweede, Manuel Belletti werd derde. Het is voor Mollema na een rit in de Settimana Coppi e Bartali zijn tweede overwinning van het seizoen.

Bauke Mollema 2018

Van der Poel is weer op dreef

Na een rust- en trainingsperiode maakte Mathieu van der Poel zaterdag zijn rentree in crossverband. In Meulebeke waren alle ogen op de Europees kampioen gericht en maakte hij alle verwachtingen waar: in een rechtstreeks duel versloeg hij Wout van Aert. Een dag later was het in de Hotondcross opnieuw raak en was Van der Poel opnieuw Van Aert te snel af. De eerste klap is een daalder waard en het zal ongetwijfeld niet bij twee overwinningen blijven..

Vos blijft maar winnen
Waar Mathieu van der Poel 2 uit 2 scoort, staat de score bij Marianne Vos op 2 uit 3. Na winst in Waterloo en een derde plek in Iowa keerde ze met de leiding in het wereldbekerklassement terug op Europese bodem en deed ze zondag mee in Ronse. In de voorlaatste ronde reed Vos weg bij haar collega’s en won ze uiteindelijk met tien seconden voorsprong op Alice Arzuffi en Annemarie Worst. Wereldkampioene Sanne Cant werd na een slechte start slechts negende, terwijl ze een dag eerder nog won in Meulebeke. Vos deed daar niet mee.

Marianne Vos 2018

Valverde showt regenboogtrui
Iets meer dan een week geleden kroonde Alejandro Valverde zich tot wereldkampioen. Dinsdag maakt hij in Tre Valli Varesine zijn eerste wedstrijdkilometers in de regenboogtrui, maar zijn ploeg Movistar slingerde afgelopen weekend op Twitter al wat kiekjes van de trui de wereld in. Het staat ‘m goed, toch?

Triest nieuws uit België
Helaas is er ook verdrietig nieuws uit België te melden. Vrijdagavond is Jimmy Duquennoy door hartfalen op slechts 23-jarige leeftijd overleden. De renner van WB Aqua Protect Veranclassic was sinds 2016 prof en deed twee dagen voor zijn dood nog mee aan de Sparkassen Münsterland Giro. De Belgische wielerwereld heeft het zwaar te verduren, want het is het zoveelste Belgische sterfgeval in zeer korte tijd.

Share this post