Wielerweekend in vogelvlucht: dit gebeurde er! (4)

Wielerweekend in vogelvlucht: dit gebeurde er! (4)

Nog een weekje en het cross-seizoen zit er dan écht op. Veel wielerliefhebbers kijken al reikhalzend uit naar zaterdag 2 maart, als De Omloop verreden gaat worden. Afgelopen weekeinde viel er ook genoeg te beleven op wielergebied. Wij zetten de hoogtepunten voor je op een rijtje.

Lopez wint knotsgekke wedstrijd in Colombia

Miguel Angel Lopez heeft de Ronde van Colombia gewonnen. De Astana-renner verzekerde zich in een knotsgekke slotetappe van de eindoverwinning. In de zesde en tevens laatste etappe van de UCI 2.1 koers was het dringen geblazen op de Alto de Palmas. Niet vanwege de grote van het peloton, maar vanwege de mensendrukte op de slotklim. Stel je even volledige chaos in een Touretappe voor, inclusief meerennende Borat’s en vlaggenzwaaiende Basken; zo ging het er aan toe.

Quintana werd in volle finale van zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets geduwd, waarna Lopez versnelde. Hij sloeg een mooi gaatje maar kon het niet doortrekken tot de top van de klim. Ivan Sosa (Sky) haakte in de laatste kilometers zijn wagonnetje aan, waarna ook de sterke Quintana kon terugkeren. Quintana ging erop en erover en pakte zelfs nog de overwinning. Sosa werd tweede, Lopez- tevens eindwinnaar – derde.

Duitsers op dreef

Heel even waren de Duitse sprinters de afgelopen jaren niet op de afspraak. John Degenkolb kwam er door blessureleed niet aan te pas en Marcel Kittel kampte met een vormcrisis. Begin 2019 is daar niets meer van te merken en wint de ene na de andere Duitser in een massasprint.

Pascal Ackermann, Marcel Kittel 2019
Ackermann (links) drukt zijn wiel eerder dan Kittel over de streep.

Kittel zegevierde twee weken geleden op Mallorca in de Trofeo Palma. Afgelopen zondag kwam hij in Alméria net tekort en ging de zege naar zijn landgenoot Pascal Ackermann. Lars Boom (8e) en Sjoerd van Ginneken (9e) finishten in de top-tien.

John Degenkolb toonde in Frankrijk zijn klasse. In Aix-en-Provence versloeg de Duitser in een heuvelachtige etappe Simon Clarke en Anthony Maldonado. Gorka Izagirre, die in de tweede etappe de leiding overnam van Filippo Ganna, pakte de eindoverwinning.

Kristoff en Lutsenko winnen in Oman

De Ronde van Oman is goed begonnen voor Alexander Kristoff en Alexey Lutsenko. Kristoff won de openingsetappe door in een sprint Bryan Coquard en Nacer Bouhanni te verslaan, Lutsenko schreef en dag later de tweede etappe op zijn naam. Op de Al Jissah van gemiddeld 9% reed hij weg uit het peloton en bleef hij de aanstormende groep nipt voor. Kristoff won de sprint van het peloton en blijft leider. De Ronde van Oman duurt nog tot en met donderdag.

Update: Lutsenko heeft ook de derde rit gewonnen en is de nieuwe leider.

Alexander Kristoff 2019
Kristoff ontvangt de leiderstrui.

32 zeges voor Mathieu

Het staat al in de intro, maar het is té knap om het daar bij te laten. Mathieu van der Poel pakte zondag in Hulst zijn 32e overwinning van het seizoen. Tom Pidcock reed twee ronden lang aan kop, maar kreeg daarna gezelschap van de alleswinnaar. Halverwege de cross schudde Van der Poel de Brit van zich af en reed hij moeiteloos naar zijn 32e seizoensoverwinning toe. Lars van der Haar werd nog tweede, Pidcock derde.

Voor Van der Poel was de wedstrijd in het Zeeuwse Hulst de laatste van het seizoen. Deze week is hij al in Turkije op de weg te bewonderen.

Mathieu van der Poel 2019
Massale belangstelling voor de cross in Hulst, en vooral voor Mathieu van der Poel.

Belangrijkste wedstrijden deze week:
– 16-21 februari: Tour of Oman
– 20-24 februari: Volta ao Algarve
– 20-24 februari: Ruta del Sol
– 21-24 februari: Tour of Antalya (met Van der Poel)
– 22-24 februari: Tour du Haut Var
– 23 februari: GP Leuven (cross)
– 24-02 februari/maart: UAE Tour
– 24 februari: Sluitingsprijs Oostmalle (cross)

Share this post