Wie volgt Jakobsen op in ‘Nederlandse’ Scheldeprijs?

Wie volgt Jakobsen op in ‘Nederlandse’ Scheldeprijs?

Tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix vindt in Schoten het officieuze WK voor sprinters plaats. De Scheldeprijs is voor veel sprinters een belangrijke wedstrijd in het voorjaar, zo niet de allerbelangrijkste. Toch is het deelnemersveld niet meer zo sterk als voorheen. Wie volgt Fabio Jakobsen dit jaar op?

Scheldeprijs 2019

De Scheldeprijs is niet te vergelijken met de andere Vlaamse voorjaarsklassiekers. Dwars door Vlaanderen, de E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem en natuurlijk de Ronde van Vlaanderen lijken qua hoogtemeters en moeilijkheidsgraad in de verste verte niet op de Scheldeprijs. De Scheldeprijs is vlak, maar daardoor niet ‘een makkie’.

Sinds 2018 start de Scheldeprijs in het Zeeuwse Terneuzen. De wind is de grootste vijand van de renners, want zoals bekend: in Zeeland waait het altijd. De Scheldeprijs is liefst 145 kilometer lang in Nederland te bewonderen. Dat is 20 kilometer meer dan in 2018, toen bedroeg de afstand op Nederlandse bodem 125 kilometer.

Route Scheldeprijs
Het parcours van de Scheldeprijs.

De start wordt om 12:15 uur gegeven. “We maken een lusje in Vlissingen om daar naar Middelburg en Wemeldinge te vertrekken”, zei koersdirecteur van Frank van Zitteren eerder. “De finale is in België nagenoeg hetzelfde, maar dan over twee ronden in plaats van drie.” De enige hindernis in de finale van de Scheldeprijs is de passage van de Broekstraat, een kasseienstrook van 1500 meter. Zit je hier niet van voren, kun je het schudden.

Waar zijn de toppers?

Werp een blik op de erelijst en je ziet dat er alleen maar grote sprintnamen op staan. Marcel Kittel won de koers vijf keer en is daarmee recordhouder. In het recente verleden versloeg hij onder anderen Mark Cavendish, André Greipel en Elia Viviani. Kittel is er dit jaar opnieuw bij, maar verkeert niet meer in de topvorm van weleer.

De topfavoriet luistert naar de naam Pascal Ackermann, een landgenoot van Kittel. De Duits kampioen won onlangs nog de Bredene Koksijde Classic en finishte als tweede in Nokere Koerse. Hij zal de strijd aan moeten gaan met titelverdediger Fabio Jakobsen. De Nederlander van Deceuninck-Quick-Step begon zijn seizoen met een knal (winst in de Algarve), maar stelde op de Vlaamse wegen tot dusverre teleur. Jakobsen moet de Nederlandse eer hooghouden, want Dylan Groenewegen (vorig jaar uit koers gehaald) is er niet bij. Zijn ploeg Jumbo-Visma staat simpelweg niet aan het vertrek.


De Scheldeprijs gaat voor meer dan driekwart over Nederlandse wegen.

Wie ontbreken er nog meer? Elia Viviani is er niet bij, net als Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Mark Cavendish, Nacer Bouhanni, Giacomo Nizzolo, Michael Matthews, John Degenkolb, Arnaud Démare en nog meer toppers. Het is spijtig voor de organisatie dat veel topsprinters verstek laten gaan. Aan de andere kant is hun afwezigheid misschien ook wel goed voor de wedstrijd en is een sprint zeker geen garantie.

De laatste keer dat het niet op een massale sprint uitdraaide was in 2005. Thorwald Veneberg boekte toen zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. Achteraf bleek het ook zijn enige te zijn.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Pascal Ackermann
** Fabio Jakobsen, Kristoffer Halvorsen
* Marcel Kittel, André Greipel, Jasper Philipsen

Sporza doet woensdag vanaf 15:20 uur live verslag van de Scheldeprijs.

Share this post