Westra geeft in zijn boek dopinggebruik toe

Westra geeft in zijn boek dopinggebruik toe

Komende week verschijnt het boek ‘Het Beest’ van Lieuwe Westra. De oud-prof is openhartig in zijn biografie en vertelt dat hij in zijn carrière doping heeft gebruikt. “Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen”, schrijft hij. De Fries gebruikte cortisonen.

‘Jarenlange knieproblemen’

Westra gebruikte cortisonen omdat het hem al vroeg duidelijk werd dat hij zonder doping geen koersen kon winnen. “In mijn eerste profjaar werd het mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald,” citeert de NOS. Veel collega’s maakten misbruik van het cortisonen-systeem. “Elke renner van naam zorgde voor een medisch attest voor klassiekers en andere grote wedstrijden.”

Karsten Kroon 2002

Lees ook

Karsten Kroon bekent dopinggebruik

Westra is nooit betrapt op dopinggebruik. De ploegarts bij Vacansoleil meldde aan de dopingautoriteit dat de Fries een knieblessure had, waardoor hij met toestemming cortisonen kon gebruiken. “Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen”, aldus Westra.

Depressie

Westra werd in 2009 prof bij Vacansoleil en fietste tot en met 2013 in Nederlandse loondienst. In 2014 vertrok hij naar Astana, waar hij tot en met 2016 voor uitkwam en Vincenzo Nibali naar een Tourzege loodste. De carrière van de winnaar van de Driedaagse De Panne-Koksijde en nummer twee uit Parijs-Nice 2012 kwam abrupt tot een einde door een depressie. Eind 2016 zette hij een punt achter zijn carrière.

Het boek ‘Het Beest’ komt komende week uit.

Share this post