Voorbeschouwing Waalse Pijl 2019

Voorbeschouwing Waalse Pijl 2019

Na een onvergetelijke Amstel Gold Race is het woensdag tijd voor de tweede van drie heuvelklassiekers: de Waalse Pijl. Wie volgt Julian Alaphilippe op en mag op de Muur van Huy het zegegebaar maken? Wij blikken vooruit op de Waalse Pijl 2019.

Muur van Huy

Wie aan de Waalse Pijl denkt, denkt aan de Muur van Huy. Sinds 1983 wordt er op de steile helling (1,5 km à 8,7% gemiddeld) gefinisht. De beklimming begint makkelijk (maximaal 5%), maar na 500 meter gaat de weg met zo’n 10 à 11% al flink omhoog. Het zwaartepunt zit ‘m op zo’n halve kilometer voor de top, als er duizelingwekkende stijgingspercentages van 19% opdoemen. Daarna zwakt de klim ietwat af en is het nog 200 meter overbruggen naar de finishstreep.

Qua afstand past de Waalse Pijl perfect tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Met slechts 195,5 kilometer op de teller is de koers niet slopend. Natuurlijk: door de Ardennen is het nooit een meter vlak, maar in vergelijking met Luik-Bastenaken-Luik valt de Waalse Pijl onderweg nog ‘mee’.

Waalse Pijl route
Het parcours van de Waalse Pijl.

Waalse Pijl route
De route kent elf hellingen.

De start wordt gegevens in Ans, een voorstad van Luik waar tot en met vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik finishte. Er wordt met de klok mee om Luik gereden. Het eerste deel kent slechts twee gecategoriseerde hindernissen: de Côte de Tancrémont en Côte des Forges. Na 119 kilometer wordt het plaatselijke circuit van 29 kilometer opgereden. Die ronde bestaat uit drie hellingen: de Côte d’Ereffe (2,2 km à 5%), Côte de Cherave (1,4 km à 7,4%) en natuurlijk de Muur van Huy. Drie keer moet het rondje gereden worden, om na 195,5 kilometer op de Muur te finishen.

Start: 11:33 uur
Finish: 16:11 – 16:41 uur

Favorieten

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Mathieu van der Poel is er woensdag niet bij. De Nederlands kampioen heeft na de Amstel Gold Race een punt gezet achter zijn korte, maar zeer krachtige voorseizoen. Bij afwezigheid van MvdP is Julian Alaphilippe de absolute topfavoriet. Bij aanwezigheid van de Nederlander was hij dat overigens ook, want de Muur van Huy ligt de Fransman wel. Alaphilippe, op dit moment misschien wel de allerbeste wielrenner, deed drie keer mee en finishte alle drie de keren op het podium. Vorig jaar won hij de 83ste editie door ‘Mister Waalse Pijl’ Alejandro Valverde te verslaan.

Daarmee kwam er een einde aan vier overwinningen op rij van El Imbatido. Jarenlang behoorde een overwinning van Valverde tot een van de zekerheden des levens, maar Alaphilippe bracht daar hardhandig een einde aan. Jelle Vanendert voerde in de slotkilometer de forcing, maar zag Alaphilippe in de laatste 150 meter langszij komen en de overwinning pakken. Valverde finishte nog als tweede voor de Belg, die al vier keer bij de beste zes eindigde. Bauke Mollema was op de zesde plaats de beste Nederlander

Op basis van de Amstel Gold Race heeft Alaphilippe een streepje voor op Valverde. Tot bij het ingaan van de laatste kilometer had iedereen met potlood een overwinning al opgeschreven, maar de afloop is inmiddels wel bekend. Valverde werd bevangen door de hitte en speelde daardoor geen rol van betekenis in de Nederlandse klassieker. Hij werd slechts 65ste.

Een troost voor Valverde: een goed optreden in de Amstel Gold Race betekent lang niet altijd een goed optreden in de Waalse Pijl. Het parcours verschilt nogal. Waar het bij de Amstel Gold Race vooral een tactische afvalkoers is, is de Waalse Pijl één extreme krachtsexplosie op de Muur van Huy. Niet voor niets komen bijna altijd dezelfde namen bovendrijven in de Waalse Pijl. Kijk de uitslagenlijsten er maar op na en je komt nagenoeg dezelfde mannen tegen in de top-tien.

Daniel Martin 2019
Daniel Martin behoort ook dit jaar tot de favorieten.

Eén van hen is Daniel Martin. De 32-jarige Ier finishte vijf keer bij de beste zes en stond drie keer op het podium. “De sfeer is heel speciaal”, vertelt Martin. “Het is zo nerveus: iedereen wil voorin zitten en het is tot de voet van de Muur één groot gevecht. De afgelopen jaren heb ik genoeg ervaring opgedaan, dus daar kan ik dit jaar gebruik van maken.”

Andere kanshebbers zijn Tim Wellens, Adam Yates, Maximilian Schachmann, Jakob Fuglsang, Michael Matthews, Dylan Teuns, Mike Woods, Michal Kwiatkowski Sergio Henao en Vanendert. Vanuit Nederlands oogpunt maken Mollema, Wout Poels en Robert Gesink kans op een mooie ereplaats.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Julian Alaphilippe
*** Alejandro Valverde, Daniel Martin
** Maximilian Schachmann, Adam Yates, Michael Matthews
* Tim Wellens, Mike Woods, Roman Kreuziger, Jelle Vanendert, Michal Kwiatkowski, Dylan Teuns, Romain Bardet

TV
Vanaf 14:20 uur is de Waalse Pijl live op Sporza te zien.

La Flche Wallonne 2018
Alaphilippe sprint naar de zege in Huy, Valverde en Vanendert hebben het nakijken.

Share this post